07/11/14 08:00
(http://www.klassa.bg/)

Джон Кери: Не можем да сме лидери, ако няма кой да ни представлява

 САЩ често не разполагат с достатъчен инструментариум, за да реализират своето световно водачество.

Ужасното отвличане на над 200 ученички в Нигерия, организирано от "Боко Харам", предизвика множество призиви да "помогнем да се върнат нашите момичета у дома". Президентът Барак Обама веднага реагира на тях. Но зад кадър остана едно обстоятелство: дипломатическите възможности на САЩ са ограничени заради отсъствието на американски посланици в съседите на Нигерия Камерун и Нигер.

В двете посолства няма посланици вече повече от 8 месеца. Това означава, че ние сме загубили вече 8 месеца, в течение на които можехме да изградим пълномащабно регионално сътрудничество на високо равнище и да укрепим доверието към себе си.

Това, безспорно, би било полезно за борбата с растящата заплаха от страна на жестоките екстремисти. За 8 месеца САЩ със своите съвети и помощ биха могли да окажат значителна подкрепа на тези ключови страни. Ние цели 8 месеца бихме могли активно да им помагаме действително да реагират на общото морално възмущение.

Това не е единичен случай. Много често на САЩ не им достигат инструменти за осъществяването на своята лидерска роля на международната сцена и за защитата на нашите икономически интереси и интереси в сферата на сигурността в чужбина, защото заседналият процес на утвърждаване на кандидат-посланици в Сената ни остави без постоянни представители в 40 страни.

Кандидатите за длъжността посланик – включително в Нигер и Камерун – се оказаха жертви на протаканията с утвържденията. Растящата с всеки изминал ден опашка оставя множество много добри кадри – при това кадри от редиците на професионалните дипломати - в периферията. В същото време тези хора можеха да бъдат на първата линия и да отстояват и налагат нашите интереси.

За какво става дума? В момента в Сената се обсъждат 53 кандидати, предложени от Държавния департамент. 37 от тях са вече одобрени от Комитета по международни отношения и биха могли незабавно да бъдат утвърдени с обикновено гласуване. 35 от тези 53 души са кадрови дипломати, а не политически назначения. Съмнителни фигури сред тях няма.

Решението на този проблем е очевидно – достатъчно е да погледнем как Сенатът традиционно постъпва с кандидатите за военни длъжности. Те биват разглеждани бързо и всички накуп – и това е правилно. Но, за да може Америка да играе в света ролята, която заслужава, по същия начин трябва да се процедира и с дипломатите. Сенатът трябва да ги групира в отделна категория и да ускори тяхното утвърждаване, както постъпва и с военните.

Трябва да разберем, че отсъствието на посланици в толкова много световни столици е опасен сигнал, който казва достатъчно и на съюзниците, и на противниците на САЩ. Като допълнение към това на дипломатите ще им е доста по-трудно да се занимават със своята работа, която няма никакво отношение към междупартийната борба и се състои в укрепването на нашата сигурност, разпространението на нашите ценности и помощта за нашия бизнес, създаващ работни места в САЩ.

Наличието на подобно количество вакантни постове толкова дълго време поставя под заплаха националната сигурност на САЩ. Да вземе например Близкия изток. Трагичният конфликт в Сирия и нарастването на екстремизма заплашват този регион, в който ние имаме сериозни интереси – както в сферата на икономиката, така и в сферата на сигурността. Прави чест на Сената, че той утвърди миналия месец посланиците в Египет и Ирак, но той не трябва да спира дотук. Сенатът също така трябва бързо да одобри кандидатурите за посланици в Алжир, Кувейт и Катар – други три страни, с които са свързани нашите насъщни интереси.

В такива стратегически значими европейски държави, като Унгария, Чехия, Турция, Албания и Молдова посланическите постове остават вакантни. Междувременно без посланически пълномощия нашите дипломати не могат да си сътрудничат с официалните лица на по-високо равнище в местата, където нашите общи демократически ценности са поставени под заплаха. Още един пример: ние се нуждаем от посланик в Гватемала, за да се справи наплива на непълнолетни имигранти по нашата югозападна граница.

Освен това, посланиците се намират на фронтовата линия на нашата борба за интересите на американския бизнес – голям и малък. През миналата година благодарение на усилията на Държавния департамент на високо равнище американските компании получиха от чуждестранните правителства договори на стойност надхвърляща 5,5 милиарда долара. Тези договори дадоха работа на хиляди хора в Америка.

Водещите американски компании признават, че работата на нашите посланици има важна роля за успеха на бизнеса в чужбина. Само през тази година нашите бизнесмени многократно са се обръщали за съдействие в посолствата, стремейки се да получат договори в страни, където до момента все още не са утвърдени наши посланици. Общата стойност на тези потенциални договори достига 119 милиарда долара. Ако ние нямаме посланици, способни а отстояват нашите интереси, тези възможности ще отидат в ръцете на нашите конкуренти. Ние не можем да бъдем лидери, ако няма кой да ни представлява.

По време на своите пътувания в качеството си на държавен секретар видях, че светът както никога досега жадува за американското лидерство. За почти 30 години в Сената, аз също така се убедих, че мнозинството сенатори искат нашите институции да работят ефективно. Според мен и това, и другото са достатъчни причини, за да се вземат мерки, които едновременно да укрепят световното лидерство на Америка и да покажат, че нашата демокрация е способна да работи в собствената си родина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване