07/11/14 07:34
(http://www.klassa.bg/)

Проучват първите 60 км от продължението на „Хемус”

 До края на годината ще бъдат проведени предварителни археологически проучвания на първите 60 км от трасето на продължението на автомагистрала „Хемус” след Ябланица. Това съобщиха  от Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП). Проучванията на терен на останалите 80 км ще започнат от 2015 г.

 

От Националния археологически институт с музей при БАН на база на картен материал за 140 км вече са констатирали около 30 археологически обекта.

 

На другия автомагистрален проект, за който отговаря компанията - лот 3 на „Струма” между Благоевград и Сандански, вече са локализирани 15 археологически обекта.

 

1,1 млн. лв. трябват само за предварителните разкопки

 

по протежение на 110 км от „Хемус” и за последния лот на „Струма”, които ще бъдат осигурени по ОП "Транспорт 2007 - 2013”. Археологическите разкопки по трасето на лот 3 на аутобана към Солун се предвижда да започнат в началото на 2015 г. Срокът за тяхното започване е обвързан с приключването на отчуждителните процедури по трасето, уточняват от НКСИП.

 

От Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) съобщиха, че за спасителните археологически проучвания на лот 2 от АМ „Струма“ и на лот 1 от АМ „Марица“ от бюджета на ведомството са осигурени близо 5 млн. лв. Разкопките на двата пътни обекта се осъществяват от експерти от НАИМ - БАН.

 

Проучването на неолитното селище край Мурсалево на трасето на лот 2 на „Струма” ще трябва да се удължи с 3 месеца. Това съобщи проф.  Васил Николов, научен ръководител от НАИМ - БАН на разкопките. „Стесняваме площта на проучване, като ще се съсредоточим в централната зона, където има повече културни пластове, но там трябва да копаем на дълбочина до 2,70 м”, поясни той. „Селището е с уникална планировка. То е единствено по рода си в Югоизточна Европа. Не настояваме да се спре строителството на автомагистралата или да се запазят на място останките. Трябва да търсим компромис. Не съм съгласен обаче с регионалния министър Терзиева, която пред медии е казала, че на разкопките на трасето нямало нищо особено и археолозите трябва да излязат”, заяви професорът.

 

На още 3 проекта

 

финансирани по ОП "Транспорт", в момента вървят археологически проучвания, съобщиха от транспортното министерство. Първият е за реконструкцията и електрификацията на жп линията Пловдив - Свиленград. Вторият и третият са за модернизацията на жп участъците Септември – Пловдив, София - Елин Пелин и Елин Пелин - Септември.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване