07/11/14 15:56
(http://pik.bg)

Свърших си работата, каза Андреева и поиска актуализация на бюджета на НЗОК

Свърших си работата, каза Андреева и поиска актуализация на бюджета на НЗОК

Министърът на здравеопазването Таня Андреева е внесла предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса. Това заяви в кулоарите на парламента лично тя, като подчерта, че тя като министър си е свършила своята работа, предаде Novini.bg.

Това мнение на здравният министър обаче контрастира от казаното преди дни от нея, че тази актуализация неминуемо щяло доведе до бюджетен дефицит. Тогава тя подчерта, че една така актуализация ще е за сметка на други сектори. По-рано днес пък медици от цялата страна излязоха на протест, също с искане за актуализация на бюджета на НЗОК.

В момента върви законовата процедура по изработване на становище от Министерството на финансите, което ще даде вариант за това как да се случи актуализацията и най-важното – откъде да се вземат парите, допълни министърката. Това, което за мен е важно, е да се осигурят средства до края на годината. Това не е финансов ресурс, който трябва да се намери, защото не достига на касата в момента.

Това е финансов ресурс, за да се обезпечи заплащането на медицинската дейност в края на годината, подчерта Андреева. Дотук се стигна, защото в касата няма никакъв финансов резерв, отсече Андреева и припомни че през 2010г. касата е източена. Намерението на синдикати, работодатели и БЛС за напускане на надзора на касата и същевременно преустановяване на лекарската дейност, Андреева очевидно възприема като нещо обичайно:

„Всяка година се случва едно и също“. На касата й е нужен буфер като резерв, който да посрещне по-високата нужда от по-големия обем дейност, който в годините се очертава“, по нейните думи. Според Андреева „никой не бави топката. В тази страна има закони, има процедури, по които минава всяко едно нещо, което изисква допълнителен ресурс“.

Тече изработване на становище от Министерството на финансите и Андреева се надява на следващи МС този акт да се гледа. Да не истеризираме, призова здравният министър, убедена, че в касата има пари. Надлимитната дейност действително не е заплатена и Андреева е изпратила запитване защо е така. „Прави впечатление, че страдат предимно държавните болници, на които аз съм принципал“, посочи тя.

В понеделник или вторник НЗОК трябва да отговори на Андреева. Бъдещето на Фонда за лечение на деца е оптимистично. Андреева заяви, че ще се намерят пари. Към 1 юли фондът е изразходил 5 млн. и има още 5 млн., с които той разполага. Успоредно на това, в централния бюджет на Министерството на здравеопазването има средства, които могат да бъдат използвани именно за този фонд и за ин витро фонда, съобщи тя. Със средства от фонда ще бъдат заплащани и медикаменти на децата с онкохематологични заболявания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване