07/11/14 07:40
(http://www.klassa.bg/)

Суперкомпютър стана майстор готвач

 Суперкомпютърът Watson на компанията IBM беше тестван за какво ли не през последните няколко години. Умната машина решава сложни задачи, участва във вземането на решения в диагностичната медицина и научните изследвания. Сега Watson е част от нов експеримент, в който за нула време суперкомпютърът беше превърнат в майстор готвач.

 

Сътрудничеството между IBM и редакцията на известното американско кулинарно списание Bon Appetit превърна машината в генератор на хиляди рецепти. За целта изкуственият интелект получи на свое разположение огромната база данни на изданието. В нея са включени над 9000 рецепти, в които се използват достъпни продукти. Целта е лесно да могат да бъдат изпълнени в обикновена кухня.

 

Освен това компютърът

 

самостоятелно направил анализ

 

 на наличните данни, архива на списанието и няколко готварски форума и така създал собствена база, в която са представени продуктите според тяхната съвместимост по вкусови и ароматни качества.

 

Първото изпитание на кулинарните способности на Watson се проведе с участието на опитните готвачи на Bon Appetit, които трябвало да готвят с определен набор от продукти, предложени от машината.

 

Експериментът не минал без куриози, които биха могли да се обяснят с това, че суперкомпютърът прави едва първите си стъпки. Така например една от задачите на екипа била да направи салата от зеле, традиционен елемент в менюто на американците. Освен обичайните продукти като лук, чесън и майонеза Watson предложил и брашно. Старшият готварски редактор на списанието Доун Пери обаче не изгубила самообладание. Тя нарязала бял лук на кръгчета, потопила ги в майонеза и кисело мляко (които също присъствали в списъка на компютъра), след което ги наръсила с брашното. Накрая ги изпържила в сгорещено олио.

 

Специалистите от IBM направили известни подобрения в програмата на изкуствения интелект, като

 

допълнили някои функции и инструкции

 

които имат отношение изключително към кулинарията. След това качеството на рецептите се подобрило значително.

 

„Не очакваме готвачите да следват стриктно предлаганите рецепти”, отбелязват от IBM. „Смятаме, че рецептите на суперкомпютъра могат да бъдат източник на вдъхновение за опитните кулинари, тъй като те предлагат неочаквани комбинации от необичайни съставки”, допълват от IBM.

 

Междувременно от General Electric пък изненадаха с микровълнова фурна, която мери калории. Изследователи от компанията са разработили прототип на устройство, което използва нискоенергийни микровълни, за да измери калориите, които се съдържат в храната. В момента едно от изискванията е всичко да бъде смляно в хомогенна смес (пасирано), за да бъде измерването точно, но учените работят върху версия, която ще работи и с продукти в естествено състояние.

 

Целта е след време, когато стопляме храната си, да получим своевременно и информация колко калории съдържа тя. Прототипът не е толкова далеч от серийно производство. Един от водещите учени на GE – Мат Уебстър, сподели пред Technology Review, че устройството може да се вгради в нормалните кухненски уреди без особен проблем.

 

Уебстър е открил, че точна стойност за калориите може да бъде получена, като се измерят три показателя – мазнини, водно съдържание и тегло. Калориите от захари, фибри и протеини могат да се изчислят, като се извади водата и теглото на мазнините.

 

Към този момент

 

тестовете с различни видове пюрета са показали резултати

 

с отклонение в рамките на 5 до 10% от конвенционалните начини за измерване на калории (които са точни, но унищожават пробата – най-често това става чрез изгарянето на пробата и изчисляването на енергията, която тя е отделила при процеса).

 

За да пригодят метода за твърди храни, GE ще трябва да използват нещо, наречено виртуално смесване – използване на прогресивно сканиране или сложни полета от микровълни, за да се получи средна стойност за дадената храна.

 

Във всеки случай изглежда General Electric са решили да направят уред, който да мери калории директно в кухнята на хората, което е стъпка напред в качеството на храненето в домашни условия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване