07/12/14 13:33
(http://pik.bg)

Бизнесменът Георги Чернев пред ПИК: От ситуацията с КТБ най-губещ е бизнесът. Стотици хиляди работни места ще бъдат закрити

Бизнесменът Георги Чернев пред ПИК: От ситуацията с КТБ най-губещ е бизнесът. Стотици хиляди работни места ще бъдат закрити

Георги Чернев е председател на Софийската търговско-промишлена камара. Завършил е УНСС със специалност "Международни икономически отношения". Преди да оглави Софийската търговско-промишлена камара той беше зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата. Потърсихме го за коментар на икономическата ситуация в страната след кризата с КТБ.

Интервю на Албена Борисова

- Какво се случва с икономиката на България след разкритията около КТБ, господин Чернев?

- Всички се насочиха към това, което казват финансистите.  Както каза Емил Хърсев, срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) беше извършен атентат. Тя се остави да бъде атакувана. А БНБ пък се опита да се оневини. Ние още през 2009 г. поискахме оставката на Иван Искров. Знае ли някой колко човека работят в БНБ, какви са им заплатите?!Опитайте се да вземете интервю от Иван Искров. Ще откаже, защото банката била консервативна. После казва, че подуправителят извършва контрола на банките. Да той отговаря за банковия надзор. Но управителят е този, който контролира всичко. Все едно един министър да се оправдава със заместника си. От думите на Искров излиза, че всеки от БНБ може да влиза и да контролира банките. Ама те ще превърнат банките в калинки. Пълно безумие.

- Как ще се отрази случаят с КТБ на българския бизнес?

- Ето това е всъщност най-важният въпрос. За жалост никой не говори за това. Цветан Василев каза, че в неговите фирми осигуряват 150 хил. работни места. Какво ще стане с тези хора? И с тези, които ги ръководят. Най-нещастен от този скандал е бизнесът, защото няма кой да го рефинансира. Тези 3,5 млрд. лв. кредити са всъщност свързани с големи фирми. От понеделник ще започнат да излизат наяве все повече и повече информация. Легалният бизнес, който досега стискаше зъби, ще проговори. 

- Защо се стигна до този фалит на банката?

- Тя е част от план за дестабилизиране на икономиката. Първо пуснаха ченгетата и прокуратурата и после БНБ влезе да проверява. 

- Та ние имаме ли икономика, господин Чернев?

- 25 г. тя търпи доста успешни удари. Над нея вали една постоянна градушка. Всички политици вече станаха финансови експерти, разбират от финанси... Трябва да престанат да говорят за дупки и дефицити, а да погледнат браншовите проблеми. Един хлебар се интересува дали ще има работа в неговия бранш и какво се прави за добрата му среда. Затова ние от Софийската търговско-промишлена камара предлагаме да има една постоянна кръгла маса с участие на браншовите организации.  А политиците да спрат да се изявяват като дървени глави и да гледат на политиката като на бизнес.

- Премиерът Орешарски се хвали непрекъснато, че е успял да създаде благоприятна среда за бизнеса...

- Това е абсолютно невярно. Още преди да стане премиер, аз казах, че той и за чеп не става. Може да е финансов експерт. Да беше станал финансов експерт. Но не и премиер. Той няма знания, няма визия, няма държание, няма и морал. Беше в СДС, как така се озова в БСП?! Не става за премиер, както Станишев не става за лидер.

- Как да ви разбирам - правителството нищо не направи за бизнеса или попречи?

- По-скоро нищо не направи. Имаме една загубена година. Ако имахме стабилно правителство, нямаше да имаме и този удар по КТБ. 

- Възможно ли е Цветан Василев да натовари тези 205 млн. лв. в чували и да ги изнесе? Няма ли други по-цивилизивани начини?

- Не ми се вярва. Има други по-легални начини. Вероятно много политици са ги използвали. Та този, който има повече знания в тази сфера, да не ги използва... Малко вероятно. Но да изчакаме Цветан Василев да дойде в България да каже своята позиция. Длъжен е да го направи. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване