07/12/14 13:46
(http://e-vestnik.bg/)

БНБ спасява незаконно парите на Вежди Рашидов и отбрани фирми

Иван Искров прави услуга едновременно на Пеевски, Вежди Рашидов и множество незнайни фирми и частни лица - всичко за сметка на данъкоплатеца. Снимки: от тв екрана и Булфото

Важно за читателя – знае ли той по закон кои влогове са защитени?
Законът гарантира САМО суми до 100 000 евро на ФИЗИЧЕСКИ лица. Не гарантира сметки на юридически лица, тоест фирми, фондации, сдружения и др.
Тоест, милионите – един, два или три – на Вежди Рашидов в КТБ, за които той се оплака, не са защитени, с изключение на сумата до 100 хил. евро. Но и това е под въпрос.
Защото законът НЕ гарантира сметки на физически и юридически лица с особена договореност. Какво означава това? Тоест, вие сте внесли сума 100 000 лв. и сте подписали договор за по-висока лихва, примерно 7,5 % , при положение че, стандартната годишна лихва на банката е 6%.
Дори само за половин процент повече при такъв договор, по закон държавата не може да защити влога ви. Въпреки че сте под 100 000 евро и сте физическо лице, вие сте се договорили по различен начин. НЕ СТЕ защитени от закона.
КТБ даваше висока лихва на специалните си клиенти по 8-9% годишна, дори по 10% за някои избрани. Тоест – по закон не може да

държавата да им защитава влоговете, те изгарят


Още един много тънък момент: Имате 2 сметки по 200 000 лв. в една банка, или в две различни банки, тоест общо 400 000 лв.. При фалит или несъстоятелност, на вас ви изплащат ОБЩО 195 000 лв. – равностойност на 100 хил. евро. Защитена е само тази сума, само за едно физическо лице.
И няма законово установен срок в който трябва да ви бъдат възстановени парите.
Парите на изпадналите в тази ситуация НЕ се олихвяват.
Законът е суров и относително справедлив, но няма да бъде спазен, защото, парите са на разни политически милионери. И така, ето как БНБ сгази закона и каква схема измисли, за да го заобиколи.

Какво предприе централната банка, за да спаси парите на избрани фирми, също и на избрани вложители в КТБ като Вежди Рашидов?

Най-напред, още преди банката да бъде обявена в несъстоятелност и да й бъде отнет лицензът, квесторите въведоха по-нисък, стандартен лихвен процент за всички сметки. Тоест отмениха високите лихвени проценти и особените договорености. Така влогът на Вежди Рашидов, който със сигурност е бил с най-високата лихва, е подготвен да бъде спасен. Но това не е достатъчно, не е съвсем издържано юридически. А и това засяга по-малките сметки на избрани клиенти, а влогът на Рашидов (и др. като него) е прекалено голям,

затова е измислена друга схема

БНБ се е загрижила и за десетки и стотици фирми, вероятно на все отбрани хора. Както съобщи управителят Иван Искров, БНБ ще прехвърли сметките на тези отбрани фирми в друга банка – „Креди Агрикол”, която е купена неотдавна от КТБ, и която била в добро състояние и с добри практики.
След това БНБ ще национализира здравата банка „Креди Агрикол”. Защо БНБ ще национализира здрава банка? За нея никой не е искал да се въвеждат квестори и помощ, тя остана незасегната от паниката. Но е дъщерно дружество на КТБ. То е част от активите й, може да бъде продадена за да покрие КТБ някакви задължения и т. н.

Вместо това БНБ решава да сложи ръка върху нея. Защото само така може да спаси парите на Вежди Рашидовци и отбрани фирми.
Както каза Искров – щели да преместят „добрата част” от КТБ в „Креди агрикол”, а „лошата”, ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване