07/12/14 06:34
(http://e-vestnik.bg/)

Вероятно най-важните избори в Словения от 1991 г.

На границата на Словения. Снимка: вело-турен

В Словения в неделя ще бъдат произведени седмите поред и втори предсрочни парламентарни избори, които ще бъдат вероятно най-важните от обявяването на независимостта на републиката през 1991 г., оцени в анализ Международният институт за близкоизточни и балкански проучвания (IFIMES) със седалище в Любляна.

Институтът смята, че новоизбраното правителство ще трябва да се справя с многобройни проблеми. Подчертаването на историческите разделения между словенците е връщане в миналото, а на Словения й е нужно бъдеще, посочва се в анализа.

“И други народи имат свои исторически разделения, но рядко някой набляга на миналото за сметка на своето бъдеще, както в Словения. Такава политика води държавата към състояние на “тиха” гражданска война и към опасност от по-голямо дългово робство заради безотговорната политика на задлъжняване не само на сегашното, но и на няколко от предходните правителства.”

Анализаторите предупреждават, че на Словения й трябват авангардни политици от новата епоха и предизвикателства за ново начало.

“Крайно време е Словения да се измъкне със собствени сили от дълбоката икономическа и политическа криза. Досегашният политически и икономически елит, участвал в ограбването на държавата, със сигурност не е този, който ще осигури по-добро бъдеще на Словения и на младото й поколение”, смятат в IFIMES.

Повече от очевидно е, че гражданите на Словения са недоволни от политическия елит и политическите партии, а отделни партийни представители се свързват с престъпност и корупция. Дори бившият премиер и през първата половина на 2008 г. председателстващ ЕС Янез Янша, лидер на Словенската демократическа партия, се намира в затвора.

Това, посочва институтът, предизвика многобройни реакции на негови съмишленици и същевременно подсети европейската общественост, че някои видни представители на водещата в ЕС Европейска народна партия (ЕНП) са в затвора, като бившия италиански премиер Силвио Берлускони и бившия хърватски премиер Иво Санадер, а сериозни обвинения са повдигнати и срещу бившия френски президент Никола Саркози.

На словенската дяснополитическа сцена тази развръзка допълнително засили две традиционно “народняшки” партии, които се стремят да запазят християнските и традиционните ценности - Нова Словения-Християнска народна партия (НС) и Словенска народна партия (СНП).

Същевременно се появиха някои нови партии, сред които изпъква Партията на Миро Церар (ПМЦ), която не е идеологически обременена и се опитва да свърже разединените граждани на държавата независимо от техните идеологически или други различия, които са готови заедно да работят за благосъстоянието и по-доброто бъдеще на Словения.

В ПМЦ се включиха главно нови за политиката лица без ипотека от миналото, посочват анализаторите, като добавят, че голямата подкрепа за тази партия потвърждава нуждата от силна партия, която да измъкне държавата от дълбоката политическа и икономическа криза.

“Две политически партии представляват крайностите в словенското политическо пространство. Едната е Словенската демократическа партия (СДП) на Янез Янша, която базира идеологията си на антикомунизма и процеса на извоюване на самостоятелност. Комунизъм вече няма, процесът на извоюване на самостоятелност завърши през 1991 г. Най-големите заслуги за това принадлежат на словенския народ, който на референдум изрази волята си за обявяване на самостоятелна и независима държава”, изтъква IFIMES.

Някои партии очевидно се опитват да припишат резултатите от извоюването на независимостта само на себе си, като игнорират факта, че то е последица от желанието на словенския народ за самостоятелност и на историческите обстоятелства - падането на Берлинската стена, посочват анализаторите.

Тук според тях става дума за подобна злоупотреба както в края на Втората световна война, когато Словенската комунистическа партия злоупотреби с народноосвободителната борба и монополизира новата власт. Интересното е, че СДП е побеждавала само веднъж на парламентарни избори в самостоятелна Словения.

Втората крайност на словенската политическа сцена е партия Социалдемократи (СД), която е наследничка на бившия Съюз на комунистите на Словения. Партията се намира в дълбока криза, защото в периода на прехода не успя ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване