07/12/14 06:42
(http://e-vestnik.bg/)

“Железният купол” променя характера на битката

Асошиейтед прес

Системата “Железен купол”. Илюстрация: дифенстек

Израелската система за противовъздушна отбрана “Железен купол” се превърна във фактор, който променя правилата на играта в сегашния силов сблъсък с радикалите от Хамас в ивицата Газа. Системата обезвреди десетки изстреляни (откъм Газа) ракети и предотврати многобройни жертви сред гражданското население.

Поразявайки над 90 на сто от своите мишени, системата осигурява на Израел решаващо технологическо предимство, което му помага да действа фактически безпрепятствено в Газа. В същото време тя му дава така необходимото чувство за сигурност на домашния фронт.

Екстремистите от Газа изстреляха стотици ракети срещу Израел, някои от тях по цели на над 100 км навътре в страната, застрашавайки територии с население от над 5 милиона души. Но освен малко страх, нерви и известни неудобства, те не засегнаха много израелците, никой не пострада, а щетите са много дребни.

“Системата “Железен купол”, със своя внушителен успех до момента, даде стратегическо отражение върху хода на цялата военна кампания.Тя открива много възможности, - каза израелският министър на отбраната Моше Яалон. - Казвайки това обаче, не трябва да изпадаме в самодоволство.”

Израел е разположил седем такива противоракетни батареи на различни места в страната. В съчетание с високотехнологичната система за ранно предупреждение и засичане на вражески атаки, отбранителните възможности на страната са по-добри от когато и да било.

“Железен купол” бързо разпознава траекториите на приближаващите ракети и дали те са насочени към центрове със значително население. Рисковите ракети се прехващат и унищожават, а останалите се оставят да паднат в полето, за да се спести високата цена по изстрелването на високотехнологичните прехващачи. Според местни медии всяко такова изстрелване струва около 20 000 долара.

До момента Хамас и други екстремисти от Газа са изстреляли над 420 ракети към Израел за трите дни от ескалацията на конфликта. Според израелските военни, свалени са 90 от тях, включително няколко над Тел Авив и Централен Израел. Според подполковник Леви Итач, шеф на военния сектор за ранно предупреждение, няколко високотехнологични мерки, в съчетание с високата дисциплина на населението, което стриктно спазва инструкциите, са помогнали на Израел да сведе до минимум броя на пострадалите от палестинските ракети.

Той добави, че системата е била значително усъвършенствана през последните две години, след последната голяма размяна на въздушни атаки и ракетни стрелби между Израел и “Хамас”. Тогава загинаха шестима израелци, а неколцина бяха ранени от ракетния огън откъм Газа през продължилата една седмица конфронтация.

Системата все още е далеч от това да осигурява пълна безопасност. В четвъртък ракети поразиха дом в южния град Беершеба и кола в Ашдод - инциденти, които лесно можеха да доведат до жертви. Според Итач никоя система не може да гарантира 100-процентова защита. “Ако продължим по същия начин, имаме добри шансове да понижим риска до 1 смъртен случай на 10 000 ракети, каза той.

Според Йоси Купервасер, запасен генерал и сегашен генерален директор на израелското министерство на стратегическите въпроси, Хамас и други екстремисти са се сдобили с по-далекобойни и по-мощни оръжия през последните две години, но и Израел не е стоял със скръстени ръце през това време. Той каза, че подобрения в “Железен купол” са позволили да се провеждат наземни операции при гарантирана добра защита на вътрешния фронт.

“Това ни дава много широк простор да маневрираме. … Сега имаме възможността да затаим дъх за известно време. Сигурен съм, че Хамас се чувстват обезсърчени в тази ситуация, защото след като изстреляха стотици ракети, не успяха да причинят никакви израелски жертви”, отбеляза той.

Израелските вестници вече “короноваха” създадената с американско финансиране система за “звездата” на сегашната военна кампания. “Йедиот Ахронот” изкарва на първа страница заглавието “Златен купол” с огромна снимка на системата в действие. Главният военен коментатор на вестника Алекс Фишман писа, ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване