07/12/14 07:10
(http://www.klassa.bg/)

Изнесли сме стоки за €6,1 млрд. в страни извън ЕС

 Износът на български стоки за страните извън ЕС е спаднал с 14,8% през периода януари - май 2014 г. спрямо петте месеца през миналата година, сочат данни на НСИ. Износът се равнява на 6,1 млрд. лeвa, като основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сингапур, Русия, Македония и Обединените арабски емирства, които формират 54,4% от износа за трети страни.

 

За някои от тези страни обаче се вижда спад в експорта през периода - за Турция спадът е с 10,3 на сто, за Китай - с 1,7 на сто, за Русия - с 6,2 на сто.

 

Износът за Украйна също се свива драстично през януари-май - със 72,9 на сто. Ръст на износа е отбелязан единствено в сектор “Химични вещества и продукти” (7,2%). Най-голям спад се наблюдава в секторите “Необработени материали, негодни за консумация (36,7%) и “Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”  (26,1%). Спадът в износа само през май е 0,6% спрямо същия месец на миналата година и е за 1,4 млрд. лeвa.

 

Освен износа и вносът на България от трети страни за първите пет месеца на 2014 г. намалява с 5,2% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 7,8 млрд. лeвa. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна. Само през май вносът на България от трети страни се увеличава с 0,5% спрямо същия месец на предходната година и е за 1,8 млрд. лeвa.

 

Външнотърговското салдо на България с трети страни до края на май остава отрицателно и е на стойност 1766,9 млн. лeвa.

 

През периода януари - май 2014 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 16,4 млрд. лв. и спрямо съответния период на 2013 г. износът намалява с 5,4%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване