07/12/14 07:06
(http://www.klassa.bg/)

Китайци инвестират 150 млн. долара в Добруджа

 Китайската компания BBCA ще инвестира около 150 млн. долара в преработка на селскостопанска продукция в Добричко. Това съобщи пред журналисти вчера президентът й Хауей Хи, който бе на опознавателна визита и се срещна с областния управител на Добрич Недко Марчев. Чужденците бяха придружавани и от новоназначения директор на Държавен фонд „Земеделие“ Явор Гечев.

 

BBCA е компания, която инвестира навсякъде по света – в Бразилия, Тайланд, има планове за инвестиции и в България, като намерението е да разкрие офис в Добрич, съобщи Хауей Хи. Инвестицията е в сферата на земеделието, и по-конкретно в преработката на царевица и слънчоглед. Намерението е да се изнася земеделска продукция за Китай. Планираме да изкупуваме мляко на прах, смятаме да търгуваме и с пилешко и телешко месо, обясни инвеститорът. Той не изключва възможността в бъдеще да закупят и земя в Добруджа за развитие на земеделието.

 

Китайската компания е у нас по покана на фирма „Клас Олио“. В срещата участваха собственикът й Мерт Елмаз и изпълнителният директор Ерхан Фикрет. Първата стъпка е да се сключи договор с  фирмата за износ на олио за Китай. Следващият етап е изграждане на съвместни мощности за преработка на слънчоглед и царевица, както и други земеделски продукти, допълни Ерхан Фикрет. Според него инвестиция от 150 млн. долара гарантира разкриване на стотици работни места в Добричко.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване