07/12/14 07:03
(http://www.klassa.bg/)

Търсенето на петрол нагоре с 1,4 млн. барела дневно

 През следващата година глобалното търсене на петрол ще нарасне с 1,4 млн. барела дневно спрямо растежа от 1,2 млн. барела през текущата година. Това съобщи вчера в месечния си доклад Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс. "Наскоро индустриализираните и нововъзникващите пазарни икономики отново се очаква да бъдат начело на растежа", посочва организацията.

 

Растежът на

 

глобалното търсене на петрол ще се ускори

 

през идната година на фона на засилването на световната икономика и отново ще бъде покрит от увеличаването на доставките на черно злато от САЩ и Канада, което още повече ще подкопае пазарния дял на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

 

Рисковете за добива в Близкия изток и Северна Африка, най-вече в Ирак и Либия, остават извънредно високи според МАЕ.

 

Цените на петрола остават на исторически максимуми и точно сега няма сигнали за обръщане на тенденцията, сочи докладът.

 

Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, вероятно ще отчете нарастване на търсенето с 4,2% догодина спрямо 3,3% през тази. САЩ, водещият петролен потребител, пък ще увеличат търсенето си едва с 0,2 на сто до 19,1 млн. барела дневно спрямо растежа от 0,6 на сто през 2014 година.

 

МАЕ очаква предлагането на петрол от страни извън ОПЕК да нарасне до средно 1,2 млн. барела дневно през идната година. САЩ и Канада остават основните фактори за растежа на предлагането, но се очаква

 

източниците

 

да бъдат

 

по-разнообразни

 

отколкото през 2014 година, отбелязва организацията, цитирана от БТА. Сред страните, които ще увеличат добива през 2015 година, експертите посочват Бразилия, Великобритания, Виетнам, Малайзия, Норвегия и Колумбия. Северна Америка ще запази лидерската си позиция, допринасяйки за около две трети от нетното повишаване на добива в страни извън ОПЕК спрямо дела от 85% през 2014 година. Търсенето на петрол на ОПЕК леко ще се понижи през 2015 г. до 29,8 млн. барела петрол дневно спрямо 29,9 млн. барела петрол дневно тази година. Размириците в Ирак остават сред основните заплахи за добива на картела, допълва МАЕ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване