07/12/14 07:28
(http://www.klassa.bg/)

Хърсев за КТБ: Става дума за атентат, не за болест

 Не е възможно само един човек да е виновен за случилото се в КТБ,както твърдят от БНБ.

Това заяви банкерът и бивш подуправител на централната банка Емил Хърсев по повод ситуацията с обявената за фалирала банка и обясненията на шефа на БНБ Иван Искров, че единствено шефът на управление "Банков надзор" носи отговорност за това.

"Не е възможно само един човек да е виновен. Трудят се 300 души, които се занимават с контрол едновременно. Имаме прекалено много органи, които щяха да са открили нередности, ако те бяха толкова шокиращи", каза Хърсев в предаването "Панорама" по БНТ.

По думите му случилото се не може да бъде описано като болест на банката, а като атентат.

КТБ беше ударена по жесток начин с тежък предмет чрез паниката и институциите, които внесоха напрежението, каза още банкерът.

"Тезата на всички днес беше, че никой от тях не е виновен. Като че ли сме в 12-ти век и банката няма компютри да се видят документите, които никой днес не е видял", добави Хърсев.

"Какво всъщност се е случило? Институциите не ни дадоха отговор. Къде са тези одиторски доклади?", попита той.

По думите на Хърсев данъкоплатците няма да загубят нищо от капитализирането на банката.

"Има разлика между саниране на една банка и запълване на бездънна яма. Тази банка си има субстанция, с рекапитализирането й няма да се свършат средствата на държавата. Рекапитализирането ще стане не с бюджетни, а с държавни средства, което е от огромно значение", обясни той.

Той смята, че решението да бъде обезсилен капиталът на акционерите, не е най-правилното.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване