07/12/14 06:44
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев откраднал 3,5 млрд. лв. от КТБ

 Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е източил от нея 3,5 млрд. лв. Това е сумата, раздадена под формата на кредити, досиетата по които се оказали непълни. Информацията липсва и най-вероятно е унищожена в дните преди влизането на квесторите на БНБ.

 

За сравнение -  всички кредити, раздадени от КТБ, са на обща стойност 5,4 млрд. лева, като за огромна част от този портфейл имало данни за „много голяма свързаност между длъжниците и мажоритарния акционер Цветан Василев”. В последния ден преди банката да бъде поставена под специален надзор от страна на БНБ заради недостиг на ликвидност, пък от нея са били източени 205,9 млн. лева, взети кеш. Те са били

 

предадени в чували на хора на Василев срещу разписка,

 

 които пък от своя страна са му доставили сумата. Шокиращите данни са заключения от одита, който БНБ назначи миналия месец, след като постави трезора под специален надзор. Вчера информацията бе оповестена от управителя на БНБ Иван Искров, който допълни, че откритото от одиторите говори „меко казано, за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики”. И отсече, че ще предаде на главния прокурор Сотир Цацаров заключенията от одита. Изнесените вчера данни не само потвърждават разкритията, направени първо от в. „Капитал”, че КТБ е раздала на фирми, свързани с банкера Цветан Василев над 1,2 млрд. лева, но показват, че грабежът е бил далеч по-грандиозен.

 

Именно заради липсващите документи от кредитните досиета трудно могат да се оцени финансовото състояние на КТБ.

 

Оценките на БНБ сочат, че между 20 и 60% от тези 3,5 млрд. лв. няма да бъдат погасени

 

и могат да се считат за невъзвръщаеми. Огромната част от въпросните 3,5 млрд. лева кредити, за които липсват данни, са били раздадени в периода от юни миналата година до сега. Става въпрос за обща сума от 2,5 млрд. лева. „За около 40% от кредитния портфейл през последните 12 месеца – от юни миналата година – се наблюдава нарушение на пълнотата на кредитните досиета", коментира подуправителят Димитър Костов. Тези действия представляват съзнателно ощетяване на банката от нейни длъжностни лица. Малките акционери в КТБ също са жертва на злоупотреби, коментира пък Искров. Цялата информация за тези злоупотреби е предадена на прокуратурата, за да започне тя свое разследване срещу отговорните лица. Одитът показва още, че в последния ден преди обявяването в неплатежоспособност Цветан Василев е изтеглил от КТБ чрез трето лице 205,9 млн. лв. кеш – предимно в еврови банкноти. Изтеглянето е станало само с една разписка. „Оттук нататък е работа на разследващите органи да проверят кой кога е бил на смяна по граници и летища и да се търсят тези пари", коментира управителят на БНБ Иван Искров. Данните за това източване също са предадени на прокуратурата, за да бъде установено дали собственикът е ограбил собствената си банка. Отделно за три дни между 18 и 20 юни вложители са изтеглили от банката близо 1 млрд. лв.

 

Заради огромната дупка и нарушенията

 

 открити в КТБ, отпада анонсираният първоначално от БНБ вариант за национализация на трезора. "Отказваме се от варианта да национализираме банката и предлагаме нов вариант, който би получил одобрение от ЕК", заяви Искров. Новият вариант предвижда КТБ да бъде закрита, а всички „добри" активи на банката, включително и депозити и разплащателни сметки на граждани, фирми и организации, да бъдат преместени в купената наскоро от нея банка „Креди Агрикол България". Одитът е доказал, че тя е стабилна и в нея няма лоши банкови практики, каквито са засечени в банката майка. Затова държавата ще поеме собствеността на „Креди Агрикол България" и ще й осигури ликвидност, така че да може тя да отвори на 21 юли за клиентите си, както беше предварително обявено. Средства ще осигури Фондът за гарантиране на влоговете в банките, БНБ и държавата чрез бюджета. Във фонда има 2,1 млрд. лева, а при необходимост БНБ може да предостави 5 млрд. лева. „Може да се наложи да изтеглим (чрез нова емисия ценни книжа) около 1,5 – 2 млрд. лв., за да можем да гарантираме вложенията на хората", прогнозира министърът на финансите Димитър Чобанов. Това със сигурност ще доведе до увеличение на бюджетния дефицит. Съществува вариант да бъдат спасени само гарантираните депозити – тоест тези с размер до 196 000 лв. Тяхната обща стойност е 3,6 млрд. лв. Това обаче ще стане само ако парламентът не успее да приеме закона, който да позволи държавата да приеме собствеността на „Креди Агрикол България" и да я подкрепи със средства, въпреки че тя е „здрава" банка.

 

Този закон е вече написан от БНБ

 

и трябва да бъде гласуван в пленарната зала.

 

Самият Искров вчера се наложи на два пъти да представя доклада за одита в КТБ. Първоначалният план беше той да обяви заключенията на пресконференция предобед в сградата на БНБ, до която обаче не бяха допуснати част от медиите. Затова три часа по-късно – на заседание на бюджетната комисия, спешно свикано от председателя й Йордан Цонев, той отново представи – този път и пред всички желаещи медии, и пред депутатите, одита.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване