07/13/14 13:27
(http://pik.bg)

500 млн. евро под риск заради случващото се във фонд „Земеделие”

500 млн. евро под риск заради случващото се във фонд „Земеделие”

Около 500 милиона евро са под риск заради случващото се в Държавен фонд „Земеделие”. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР Ивайло Здравков, председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми. 

„Някъде около 500 милиона евро са – поне по отношение на трите основни Мерки: 121, 311, 312 и част от проектите за Миговете се очаква да бъдат около 500 милиона евро”, обясни Здравков. Той обясни, че в момента по всички одобрени проекти по Мерки 311 и 312 не са подписали договори. Крайният срок за изпълнение на проектите, които са със строително-монтажни работи не могат да бъдат реализирани никога, поради простата причина, че проектите трябва да бъдат отчетени до 2015 г., което прави невъзможно изпълнението. А имайте предвид, че все още не са разписани договорите – по каква причина, не е ясно, подчерта Здравков.

По думите му, лошото е, че в момента тези договори са с дати 30 юни и това е последният срок. Експресно Фонд „Земеделие“ по време когато беше Виолета Александрова и Мирослав Николов, задържаха договорите при тях. Те не са разписани в момента и който да дойде като директор в този момент във Фонд „Земеделие“ няма как да разпише тези договори със задна дата, обясни Здравков.

На въпрос, че е сезирана Европейската комисия за това, което се случва в ДФЗ и в тази връзка получен ли е някакъв отговор, Ивайло Здравко каза: „Имаме – той е официален отговор. Първият отговор беше от тях, когато ставаше въпрос да се вземе решение, самите те да вземат решение за скъпите автомобили – да бъдат отхвърлени.

Тогава Брюксел и към нас изпрати писмо и каза, че това трябва да стане категорично, иначе нито един лев няма да бъде одобрен по проект, който ще финансира закупуването на скъп автомобил.

Това така или иначе не стана – Фонд „Земеделие“ не се съобрази с това становище и от своя страна одобри абсолютно всички проекти за закупуване на автомобили. В момента очакваме второ становище от Брюксел за случващото се, за забавянето на проектите по 311 и 312 и 121”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване