07/14/14 21:36
(http://e-vestnik.bg/)

БРИКС предизвиква “западното влияние” с банка и дипломация

Ройтерс

Участници в срещата на БРИКС. Снимка: официален сайт

Лидерите на страните с нововъзникващи пазарни икономики БРИКС (BRICS) се събират тази седмица, за да създадат банка за развитие и резервен фонд за спешни случаи - амбициозно предизвикателство за ръководените от Запада мултинационални формации, моделиращи световните финанси от края на Втората световна война.

След две години на тежки преговори утре Бразилия, Китай, Индия, Русия и Южна Африка ще подпишат документи за две нови институции, което е голяма стъпка за разнородната група, известна повече с антизападната си реторика, отколкото със съгласувани действия.

БРИКС първоначално ще влее 50 милиарда долара в банката, като всяка страна ще внесе поравно, и ще се стреми да добие международно влияние, предлагайки на развиващите се държави финансиране, алтернативно на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), където дълго време доминираха САЩ и Европа.

“Това носи символично значение. То е сигнал за недоволството на страните БРИКС от мястото им на световната икономическа сцена”, коментира Чарлс Колинс, глобален икономист в Института по международни финанси (ИМФ), представляващ водещите в света частни банки и финансови институции.

“Фактът, че те могат да се обединят и споразумеят за учредяването на тези институции е важен символ на нарастващото им значение”, допълва Колинс.

Банката ще се нарича Нова банка за развитие, а не банката на БРИКС, оставяйки вратата отворена за други страни с нововъзникващи икономики като Турция, Мексико, Индонезия и Нигерия, които да се присъединят на по-късен етап.

Много от правилата за работа на банката, като например бъдещи инвестиции в частни проекти, ще се решават след официалното й създаване на срещата на върха тази седмица в бразилския град Форталеза. Очаква се банката да отпусне първия си заем през 2016 година.

КИТАЙСКА ЗАПЛАХА?

Лидерите на БРИКС ще решат утре коя страна ще бъде председател на банката през първите пет години и дали централата ще е в Шанхай или в Делхи.

Страховете, че Китай, чиято икономика е по-голяма от икономиките на всички останали от БРИКС взети заедно, би могъл да изнудва банката, за да обслужва собствените си интереси, хвърлят съмнение върху бъдещето й.

“БРИКС не искат да видят свят, в който Китай заменя САЩ в ролята на глобалния хегемон. Бразилия и някои други страни са силно обезпокоени от възхода на Китай”, отбелязва Оливер Щюнкел, научен сътрудник във фондация “Жетулиу Варгас” в Сао Пауло, който е писал доста за БРИКС.

БРИКС също така ще основат общ фонд с резерви от 100 милиарда долара за непредвидени случаи, който до 2015 година би могъл да започне да функционира в подкрепа на членките си, ако те пострадат от внезапен отлив на чуждестранен капитал.

Групата БРИКС е начело на нарастващ хор от страни с нововъзникващи пазарни икономики и развиващи се държави, оплакващи се, че МВФ и Световната банка им налагат политика на затягане на колана в замяна на заеми, докато в същото време им дават малък глас в определянето на условията.

Новата банка за развитие и резервният фонд са отговор на провалените опити да се засили влиянието на БРИКС в редиците на МВФ в центъра на следвоенния финансов ред Бретън Уудс, създаден от САЩ и Европа.

Правата на глас на БРИКС в МВФ не отразяват огромния възход на икономиките им, които в момента покриват близо една пета от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и 40 % от населението на планетата.

Понятието БРИКС е измислено през 2001 година от икономиста Джим О’Нийл от Goldman Sachs като лесно запомнящ се начин за групиране на нововъзникващите световни икономически сили. През 2009 година ръководителите на страните приемат името и започват да организират годишни срещи на върха с надеждата да засилят общото си влияние в глобален план.

И макар БРИКС да продължават да нарастват с по-бърз темп спрямо повечето развити ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване