07/14/14 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Изборна победа на политически новак в Словения

ДПА

На границата на Словения. Снимка: вело-турен

Професор по право и политически новак се насочи в неделя към поста премиер на Словения само шест седмици след формирането на неговата политическа партия, сочат първоначалните данни от преброяването.

С 60 процента от преброените гласове изборната комисия в Любляна заяви, че Миро Церар и кръстената на негово име левоцентристка партия Партия Миро Церар ПМЦ е спечелила 35 процента от гласовете.

Победата на ПМЦ ще доведе до формиране на левоцентристка коалицияq след като две други нови партии прескочиха четирипроцентовата бариера и ще бъдат представени в новия парламент.

За пръв път от почти 15 години някоя словенска партия печели толкаво висок резултат. Избирателната активност вчера в Словения, членка на еврозоната и НАТО, падна до рекордно ниското равнище от 39,2 процента от 1,7 милиона регистрирани избиратели.

Само 30 месеца след последните предсрочни избори в страната бяха свикани нови, когато напускащата премиерския пост Аленка Братушек подаде оставка от ръководството на управляващата партия Позитивна Словения през април след борба за власт в рамките на тази партия.

Тя формира своя нова партия - Съюз Аленка Братушек, който спечели 4,5 процента и заедно с 6-те процента на партия Обединена левица се очаква да формира коалиция с Партия Миро Церар.

Консервативната Словенска демократическа партия на двукратния бивш премиер Янез Янша е втора с 20 процента. Самият Янша започна да излежава присъда от две години затвор за корупция на 20 юни.

Тъй като Янша се смята за политически затворник, неговата Словенска демократическа партия планира да оспори резултатите като нередовни, според първите реакции на първоначалните резултати.

Както победителят Церар, така и Янша изключиха възможността за голяма коалиция между двете партии.

Още по темата: Миро Церар - от периферията в центъра на словенската политика

Петдесет и една годишният Миро Церар, професор в юридическия факултет в Любляна и син на бивш носител на многобройни олимпийски медали по гимнастика, е победителят на предсрочните парламентарни избори в неделя, и то само месец след основаването на партията, носеща неговото име, предаде словенската агенция СТА.

Макар и ново лице на словенската политическа сцена, като млад юрист Церар е бил в екипа, съставил проекта за словенската конституция през 1991 г., и две десетилетия е бил консултант по въпросите на конституцията в словенския парламент.

Миналата година той бе сред кандидатите за ръководство на техническо правителство, но по-късно се отказа заради липсата на подкрепа сред партиите.

Само месец преди изборите и под натиска на обществеността той реши да формира Партия на Миро Церар (ПМЦ), която в анкетите за общественото мнение веднага се изкачи на върха по популярност, даже преди да е представила програма.

Церар каза, че е основал партията с цел “да върне надеждата и доверието в държавата”, като заяви, че тя ще изиграе решаваща роля на словенската политическа сцена, защото е възникнала “самостоятелно, без никакво минало, кумове и спонсори”.

Той изрази резерви във връзка с приватизацията, което го поставя на линията на левицата, но намекна, че бъдещите ограничения на потреблението са неизбежни, което е определено дясна позиция.

Неотдавна той каза за в. “Младина”, че неговите позиции по въпроса за човешките права, борбата срещу дискриминацията и равните права го поставят в лявата половина на политическия спектър.

От друга страна, някои негови позиции изглеждат консервативни (за правата на хомосексуалистите, за аборта) и той открито заявява религиозните си убеждения.

Не съвсем пълното покриване с политиката на центъра открива възможност Церар да формира коалиции в целия политически спектър, което призна и той самият в интервюто за “Младина”, изтъквайки, че центризмът, който неговата партия застъпва, е “добра изходна база и предимство”.

По време на предизборната кампания десните медии го нападаха заради “щедрите хонорари от консултации”, включително от юридическата фирма “Миро Сеница”, която бе замесена в ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване