07/14/14 06:18
(http://www.klassa.bg/)

Лятна летаргия на пазара на квартири в София

 Пазарът за наемане на жилища е в обичайната си лятна летаргия в София и сега е най-изгодният момент за намиране на квартира. Това смятат брокерите от столичните агенции за недвижими имоти.

 

„Традиционно през лятото хората мислят за почивки, а не за местене в нова квартира или в друг град”, казва Наско Атанасов от „Виктория инвест”. „Пазарът се съживява, когато идва студентската вълна през септември. Сега обаче е най-изгодно да се наеме квартира, защото предлагането е голямо и може да не се бърза много с избора. През есента обикновено малките апартаменти се наемат след втория оглед. Най-предпочитани от студентите и работещите квартиранти са зоните около метрото”, добавя той.

 

Според брокера 60% от потенциалните наематели искат

 

жилището да е напълно мебелирано

 

защото така се избягват разходите при местене от едно жилище в друго.

 

„Най-търсени си остават двустайните, като 8 от 10 квартиранти предпочитат обзаведено жилище. Много хора предпочитат да имат бойлер и климатици, защото излиза по-евтино, знае се какво се плаща и няма изравнителни сметки през лятото”, казва още Атанасов.

 

По думите му няма икономически предпоставки наемите да тръгнат нагоре. „Главно нарастване на заетостта би увеличило търсенето на квартири и стимулирало хората да се местят от едно населено място в друго”, уточнява той.

 

„Наема се най-евтиното, основно малки апартаменти”, смята Тихомир Цаков от агенция „Аристо”. По думите му обаче, кандидат-квартирантите са малко, защото и в София вече няма работа. „Предлагането е огромно, а търсенето е минимално”, казва брокерът. „Няма чужденци, които да търсят квартири. Остават главно студентите, но и те са малко. Пазарът за наеми е с много слаба активност и

 

няма шансове за развитие

 

прогнозира той.

 

„През юли и август наемният пазар е по-слаб, но в замяна има най-голям избор от квартири”, казва Константин Пандов - „ЕППИ. „Обикновено през септември се активизира и собствениците леко вдигат наемите. Най-предпочитани са малки нови жилища с удобен транспорт най-вече метро”, добавя той и констатира по-голям дефицит на малки обзаведени жилища за наемане в „Студентски град” и другите квартали близо до вузовете, както и в центъра.

 

Според Полина Стойкова от „Лукс имоти” в най-високият сегмент търсенето е главно в затворените комплекси, където се предлагат повече екстри за обитателите. „Там, както им „Лозенец”, „Изток” и други престижни квартали, наемателите искат имотът да има повече от един гараж”, уточнява тя.

 

„На пазара преобладава търсенето на едностайни и двустайни апартаменти”, смятат от агенция „Адрес”. Най-често бюджетът на

 

квартирантите варира между 350 и 450 лв.

 

Основните групи наематели са студенти, млади семейства със среден доход и по-заможни хора със собствен бизнес или работещи за големи чуждестранни компании. В момента наемният пазар е по-активен в сравнение с миналата година, смятат брокерите от агенцията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване