07/14/14 06:25
(http://www.klassa.bg/)

Нова лунна лудост на 10 август

 В нощта срещу 13 юли хората видяха първото от общо три за тази година суперлуния. Това е поразяващият момент, в който пълната луна се приближава с около 50 хил. км. по-близо до Земята. Тогава земният спътник изглежда наистина могъщ и ослепително огромен. Причината е, че обикновеното пълнолуние съвпада с момента, когато луната преминава през най-близката до Земята точка – на около 357 000 при обичайно разстояние 406 000 км от нашата планета. В такъв момент Луната изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от обикновено. Красивото явление ще може да се види и през следващите два месеца. Нощното светило отново ще е в пълния си блясък на 10 август и на 9 септември.

 

По време на “суперлуние” приливите са по-силни от обичайно, но специалистите не свързват това явление с апокалиптични събития. Все пак от древни времена в различни народи и култури има различни вярвания, според които необичайното явление може да доведе до зeметресения или наводнения и дори да повлияе върху здравето на хората – най-вече на психиката. Тези теории нямат научно обяснение, но е факт, че някои хора започват да се държат странно. Едно е сигурно - “суперлунието” предлага неповторима романтична гледка.

 

Досега земният спътник е бил най-близко до планетата ни на 14 януари 1930 г. и това ще се повтори чак на 1 януари 2257 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване