07/14/14 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Румъния изправя на съд бивш началник на затвор от ерата на социализма

Асошиейтед прес

Последната реч на Николае Чаушеску. Снимка: от тв екрана

За първи път след падането на комунизма в Румъния преди 25 години, бивш началник на затвор отива днес на съд, подведен под отговорност за мъчения и убийства на затворници, смятани за заплаха за тогавашния режим.

Според оцелели това, че изправянето на извършителите пред правосъдието се бави е цинична тактика на новите управляващи в Румъния, някои от които са заемали високи позиции по време на комунистическия режим, да избегнат отговорност.

“Тези престъпници преднамерено бяха оставени на мира и много от тях починаха в леглата си. Сега се хвърля светлина върху някои от престъпленията и това е важно”, каза Октав Бжоза, директор на Асоциацията на бившите политически затворници, в интервю за Асошиейтед прес.

Александру Вишинеску, 88 г., ще бъде изправен днес на съд по обвинения в престъпления срещу човечеството, заради смъртните случаи под негово ръководство в затвора в Ръмнику Сърат от 1956 г. до 1963 г. След като властите повдигнаха обвинения срещу него Вишинеску каза, че хора на улицата го блъснали на земята и го нарекли престъпник. Той пледира невинен и се определи като изкупителна жертва.

“Аз просто изпълнявах заповеди. Те трябва да питат онези, които са издавали заповедите”, заяви в петък пред АП Вишинеску. “Убеден съм, че ще направят всичко, за да си отмъстят”.

“Защо не ме изправиха на съд през 1964 г.?”, когато политическите затвори бяха закрити, “или след като (комунистическият лидер) Николае Чаушеску умря? Защо сега?”

Той оспорва броя на смъртните случаи, които са настъпили според прокурорите под негово ръководство и отхвърля обвиненията в малтретиране, което да е довело до смъртта на затворници. Думата “престъпник” била написана на стената на сградата, в която живее Вишинеску в западнала гарсониера, пълна с негови снимки в униформа и като момче. Роден в семейство на селяни, Вишинеску казва, че неговият баща е починал в годината, когато се е родил.

Той излежда по-примирен отколкото преди година, когато наруга и нападна журналистите, след като изслуша обвиненията срещу себе си, и каза, че очаква да попадне в затвора. Друг бивш пазач в затвор бе обвинен през 2000 г. за убийство при отежняващи вината обстоятелства, но почина преди да започне съдебният процес.

Бивши министри, дипломати, офицери от армията, фермери, свещеници и работници, смятани за заплаха за комунистическия режим, са били заключвани в затвори от 1948 г. до 1964 г. Историци казват, че една пета от 500 000 души, които са били затворени, са починали. Бжоза казва, че от 40 000 политически затворници при края на комунизма, само 3 000 са живи сега.

Бившият затворник Валентин Кристя, който е бил хвърлен в затвора в Ръмнику Сърат по времето на Вишинеску, общувал чрез морзовия код в мрачния арест, където затворниците били държави главно под строг режим и им било забранено да комуникират. Кристя, 84 г., казва, че разбрал, че затворникът в съседната килия, бившият армейски офицер Женица Арнауту е започнал гладна стачка, за да протестира срещу малтретирането, след което бил принуден да приема храна през тръба в гърлото. През ноември 1959 г., три дни след като почукването по стената спряло, Арнауту, който бил на 36 г., починал, разказа Кристя в интервю от своя дом в Къмпина, на 80 км северно от Букурещ. Вишинеску твърди, че не е запознат със случая.

Прокурори твърдят, че 14 души са починали по време на ръководството на Вишинеску и казват, че телата са имали признаци на недохранване, според лекарите, които са подписали смъртните актове. Те обвиняват Вишинеску, че не е разрешавал медицинско лечение и е отлагал хоспитализация на тежкоболни затворници. “Режимът…не е осигурявал минимални условия за оцеляване в дългосрочен план”, се казва в обвинителния акт. “Затворници са намирали ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване