07/14/14 21:33
(http://e-vestnik.bg/)

Украинската криза усложни отношенията между Ватикана и Руската православна църква

Франс прес

Папа Франциск разговаря с руския президент Путин във Ватикана, ноември 2013 г. Снимка: сайт на руския президент

Украинската криза трови мъчителния диалог между Светия престол и руската православна църква, илюстрирайки безсилието на папа Франциск да направи така, че гласът на мира да бъде чут, твърдят анализатори, специалисти по темата.

От началото на конфликта, като всички папи, Франциск отправяше традиционните призиви за диалог. Но Светият престол остава встрани. Така например, той не осъди отцепването на Крим, тъй като по традиция никога не се произнася по промените на границите.

Уравнението е почти невъзможно за папата. От една страна Московската патриаршия обвинява украинската униатска църква, че е в основата на страданията на украинците и вреди на сближаването между Москва и Рим.

На 6 юни митрополит Иларион, “министър на външните работи” на патриаршията, подложи на силни упреци униатската йерархия, че е “играла много деструктивна роля” на страната на “схизматиците” (автономната киевска патриаршия, управлявана от патриарх Филарет). Той обвини “униатите”, че “разделят руската православна църква”.

Всичко това, добави той, “напомня времената, когато православни и католици се смятаха (…) за противници”.

Украинската православна църква, зависима от Московската патриаршия, е най-голямата религиозна общност, изпреварвайки независимата национална православна църква, ръководена от Филарет, създадена през 1992 г. след разпадането на СССР, както и униатите.

От своя страна униатите, които страдаха при режима на Сталин, се съпротивляват силно срещу смятаната от тях за прекомерна предпазливост на Ватикана пред руския президент Владимир Путин, особено след като униатски свещеник беше отвлечен в Донецк от въоръжената група “Руска православна армия”.

Униатите обвиняват Рим, че жертва греко-католиците на олтара на екуменизма.

Те посочват знаците на отваряне към Московската патриаршия: Франциск предаде в началото на юни по католически прелат устно съобщение за патриарх Кирил, предлагайки му да се срещнат “където и да било”, според информирани източници, които Ватикана не опроверга.

Швейцарският кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за напредък на единството на християните, предложи да посредничи между Московската патриаршия и украинските източни католици, предложение, което Москва отказа, според католическата агенция “Азианюз”.

“Загубата на мита за руския свят”

Историческа среща между патриарха и папата, която се подготвя от отдавна, беше отложена за неопределено време. “В началото на февруари проектът все още изглеждаше доста напреднал. Украинската криза го направи невъзможен”, потвърди пред АФП Ив Хаман, френски експерт по православието и Русия.

“Кирил”, обясни той, “се виждаше донякъде като папата на православието. Той откри в Бенедикт Шестнайсети идеален партньор за стратегически съюз срещу секуларизма”.

“За него загубата на Украйна е драма: не само защото част от стадото се присъедини към “схизматиците”, това е и загубата на неговото място в православието, загубата на мита за “руския свят”, обединяващ под неговото ръководство всички православни в Русия, Украйна, Беларус”, разкрива френския експерт.

Украйна, макар и гранична страна, всъщност е месторождението на “Киевска Рус”, където през 988 г. е покръстен принц Владимир.

Но Кирил “не може да играе там ролята на арбитър, защото е прекалено свързан с Москва”, отбелязва Ив Хаман.

За да се избегнат провокации, той предвидливо реши да не присъства на церемонията по погребението на митрополит Володимир, починал на 5 юли, който ръководеше Руската православна църква в Украйна.

Мнозина сред римските католици изразяват недоволство след обвиненията срещу униатите. “Не е вярно, че украинската униатска църква е отговорна за страданията на украинския народ. Не може да се направи нищо пред лъжите и липсата на добра воля”, заяви пред АФП католически прелат, пожелал анонимност.

Украинци от всички вероизповедания, включително свързани с Московската патриаршия, подкрепят исканията на Майдана, твърдят експертите в Рим.

Изпълняващият длъжността митрополит Онуфрий, който замества Володимир, призова проруските бунтовници да сложат оръжие.

Изборът на наследник на Володимир, който трябва да определи позициите си спрямо проруския сепаратизъм, ще покаже още по-ясно разделението сред украинските ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване