07/15/14 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Citigroup плаща $7 млрд. глоба

 Citigroup се съгласи да плати 7 млрд. долара глоба и по този начин да реши проблемите си с разследването, което върви срещу банковата институция, съобщи Reuters. То е във връзка с продажбата в навечерието на финансовата криза на токсични ценни книжа, обезпечени с ненадеждни ипотеки.

 

От цялата сума 4 милиарда отиват в бюджета на американското правосъдно министерство. 2,5 млрд. долара ще бъдат изплатени като обезщетение на пострадалите потребители на трезора. Близо 200 милиона

 

се внасят във Фонда за застраховане

 

на депозитите (FDIC). 300 милиона банката ще плати, за да реши въпросите с подобни разследвания, започнати срещу Citigroup в пет щата на страната.

 

Представители на правосъдното министерство и на банката отказаха да дадат официални коментари. По същия начин засега реагират и представителите на разследващите органи в щатите Ню Йорк, Делауеър, Калифорния, Масачузетс и Илинойс, както и FDIC.

 

Споразумението за съгласието на банката да плати сумата, за да се отърве от разследването, е било постигнато в почивните дни. Според достоверни източници допреди няколко месеца федералното правителство е искало от трезора да плати 12 млрд. долара и

 

е заплашило да заведе съдебен иск

 

срещу Citigroup. Аналитиците на фондовите пазари от своя страна пък са удивени от сумата от 7 млрд. долара, които трябва да се платят, защото очакванията им са били за много по-малка сума, уточнява

 

Очаква се финансовата институция да обяви за постигнато споразумение едновременно с отчета си за второто тримесечие.

 

През ноември JPMorgan Chase плати 13 млрд. долара, за да разреши редица съдебни дела. Американските власти определиха случая като пример за другите банки.

 

Друга щатска банка - Bank of America Corp. също води преговори за разрешаването на подобни съдебни разследвания. Наскоро една от най-големите европейски банки  BNP Paribas трябваше да плати солидна глоба поради нарушени санкции, наложени от САЩ, върху други страни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване