07/15/14 12:47
(http://pik.bg)

В Батак искат изгаряне на иконата и житието на мъчениците

В Батак искат изгаряне на иконата и житието на мъчениците

Последното действие на батачани, които продължават да настояват за деканонизацията на баташките мъченици и възстановяване на собствеността на храма „Света Неделя”, е издаването на прокламация, в която са описани подробно исканията и мотивите за тези искания, каза секретарят на Културно-историческо дружество „Будител” в Батак Веселин Станков, съобщи "Фокус".

„Освен нещата, които много пъти сме коментирали досега, в прокламацията настояваме за публично изгаряне на иконата и житието на мъчениците. Смятаме, че житието като текст и иконата като изображение представят един мит, подменящ истинската история на Априлското въстание в Батак”, уточни Станков. Той припомни, че в житието и акатиста няма нито ред, че тези хора са загинали през 1876 година, когато са се вдигнали на бунт срещу Османската империя и срещу робството. „Това е основната причина те да бъдат изклани. Трябва да припомним също, че батачани, които са загинали във въстанието, са съзаклятници на Левски и Волов. Не трябва да забравяме и че опълченците от Четвърти революционен окръг и Гюргевски революционен комитет не са вдигнали въстание, за да спасяват поповете и църквата, а за освобождението на България. Така че, канонизацията, която подменя историята на Априлското въстание с митове и легенди, не ни трябва”, коментира Веселин Станков. Според него, ако свещениците бяха разсъдили, биха могли да направят тази канонизация по съвсем друг начин - като канонизират светци- воини. „Ако бяха споменали в житието и акатиста, че тези хора са загинали по време на Априлското въстание в България, за освобождението, а не само заради вярата, което е погрешно, трябваше да ги обявят за светци воини”, добави секретарят на дружество „Будител”. Той каза също, че откакто са направили искане за деканонизация, няма реакция от нито една от институциите, до които е било отправено. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване