07/15/14 07:47
(http://www.klassa.bg/)

Китайци взеха британската PizzaExpress за 1,54 млрд. долара

 Базираната в Пекин компания за частен капитал Hony Capital придоби британската верига ресторанти PizzaExpress за около 1,54 млрд. долара. Сделката, която е еднo от най-големите придобивания в ресторантския бизнес в Европа за последните пет години, е поредното доказателство за апетита на Китай към задгранични активи, пише Financial Times.

 

Продавачът е базираната в Лондон инвестиционна компания Cinven Ltd., която притежава Gondola Group Ltd. - оператор на Zizzi и други ресторантьорски брандове, както и на PizzaExpress. Компанията е активна в над десет страни, включително и в Близкия изток. Компанията има няколко обекта в Пекин, Шанхай и Хонконг. Cinven придоби Gondola Group за 1,34 млрд. лири през 2006 г.

 

Сделката е поредното придобиване, при което китайски купувачи купуват британски марки. Задграничните сделки в сектора на храните и напитките от китайските компании нарастват за последните 12 месеца със 17%, темпо, което е почти идентично на това в енергийния сектор (20% ръст), считан за най-големия генератор на сделки от китайските компании.

 

Hony Capital е фокусирана върху Китай инвестиционна група, зад която стои Legend Holdings. Фирмата е създадена през 2003 г. чрез преструктурирането на държавни предприятия и придобиване на миноритарни дялове във фирми за дялово инвестиране. Тя управлява активи за 6,8 млрд. долара, разделени в седем фонда.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване