07/15/14 08:15
(http://www.klassa.bg/)

Най-ценното на този парламент е, че чуваше и слушаше гражданското общество

 „Най-ценното на 42-рото НС е, че чуваше и слушаше гражданското общество. С работата си Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения показа, че Народното събрание може да работи с гражданското общество не за пиар, а за да се правят закони в името на гражданите.” Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова на последното заседание на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения, която тя оглавява. Манолова благодари на всички депутати от комисията и на членовете на Обществения съвет, като и на омбудсмана на Република България, институциите и гражданските организации, които са участвали в работата на комисията и са работили безвъзмездно по текстовете на законопроектите.
 
Омбудсманът Константин Пенчев, който също присъства на заседанието, изрази надежда, че тази комисия ще стане една от постоянните комисии в състава на следващите парламенти. Той съжали, че голяма част от законопроектите, които са родени след дискусиите в комисията, не са станали реалност.
 
В отчета на дейността на комисията Мая Манолова подчерта, че за изработването на Изборния кодекс са организирани 8 публични обсъждания. Като една от важните последици от новия Изборен закон тя посочи преференцията, която е предложена именно от гражданската комисия.
 
Сред другите важни обсъждания в комисията Манолова посочи дискусията за модела на ценообразуване на електроенергията, което доведе до овладяване на цената на тока, предложените промени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, които бяха приети само на първо четене, текстовете по Закона за защита на конкуренцията, които подкрепят българските производители. Сред добрите практики бе посочено и обсъждането на  гражданската инициатива за  правото на гражданите на индивидуална конституционна жалба, както и проблемите с частните съдебни изпълнители. По последната тема са изготвени два законопроекта – за поправки  в ГПК и в Закона за частните съдебни изпълнители, но времето на парламента не стигна те да се обсъдят.
 
През четвъртата си сесия комисията е провела три публични обсъждания и е разгледала предложение за провеждане на национален референдум по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване