07/15/14 08:03
(http://www.klassa.bg/)

Операта кара Вагнерово лято

 Вагнерово лято – така изглежда ситуацията в Софийската опера към момента. След като премина жегата около премиерата на „Борис Годунов” на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, сега съставът подготвя второ завъртане на пълния цикъл „Пръстенът на нибелунга”. Представленията на „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете” са на 23, 24, 26 и 29 юли. Режисьор и на четирите спектакъла  е Пламен Карталов. Любопитно е, че в ролята на валкюрата Брюнхилде ще се редуват три певици – Баясгалан Дашням ще пее партията й на 24 юли, Мариана Цветкова – на 26 юли, а Йорданка Дерилова - на 29-и.

 

Когато посяга към тетралогията, Карталов е амбициран на всяка цена да я направи изцяло с български певци. Успява и със задоволство отбелязва, че много рядко в света ще се намери състав, който да изпълни „Пръстенът на нибелунга” със собствени национални сили. Когато трупата гостува за Дните на българската духовност миналата година в Москва, директорът на Болшой театър казал: „Ние нямаме сили да посегнем към тази тетралогия”.

 

С него постигнахме споразумение да гостуваме в Болшой театър през 2014/15 с български и италиански репертоар. Но целия „Пръстен на нибелунга” ще направим в Русия с наши и техни изпълнители. Това е голямо признание”, коментира акад. Карталов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване