07/15/14 13:49
(http://pik.bg)

Таня Андреева: Недостигът от бюджета на НЗОК ще дойде от осигуровки

Таня Андреева: Недостигът от бюджета на НЗОК ще дойде от осигуровки

Разликата от 100 милиона, които не могат да бъдат отделени от бюджета за НЗОК, ще дойдат от здравни осигуровки. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

 За първи път тази година събираемостта на здравни осигуровки от НАП върви с бързи темпове и Изпълнителната агенция ще поеме тази разлика, каза здравният министър. Освен това част от плащанията за декември могат да минат към януари, както се прави всяка година и така няма да се усети недостиг на средства, каза Андреева. Но това е палиативна мярка, уточни  Андреева. Тя посочи, че има внесен проектозакон още през април тази година, който е гласуван на Министерски съвет, за промяна на начина, по който работи Касата и се контролира дейността й. Там е регламентиран и въпросът за националната здравно-осигурителна карта. По нея се работи, готови са методиката и моделът и. В три области се прави пилотно и след това ще се пусне във всички останали области, за да се работи на областно ниво, каза Андреева. По думите и, в края на годината вече ще има национална здравна карта у нас. Условието е обаче, да бъде приет законопроектът, защото нищо от тези неща няма да може да влезе в сила, ако няма законов акт, каза министър Андреева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване