07/16/14 13:56
(http://pik.bg)

Менда Стоянова: Правителството не иска да отчете проваленото си управление

Менда Стоянова: Правителството не иска да отчете проваленото си управление

Правителството не иска да отчете проваленото си управление, залагайки бомби за следващите. Това каза на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, предаде „Фокус”.

„Един път завинаги трябва да се научим, че няма да се съгласим да се повтори 2009 г., когато заварихме над 2 милиарда сключени необезпечени финансово договори, когато Дянков стана „персона нон грата”, защото се опитваше да върже бюджета и да отлага плащанията. Сега ние ще настояваме това да се случи тази година и от 2015 г. България да започне на чисто”, заяви Стоянова.

„Допълнителният лимит на дълга, който искаме да бъде гласуван, е 3,4 милиарда. Прибавен към този, който правителството ще внесе като актуализация – 3,3 милиарда, е общо 6,7 милиарда. Ако тази актуализация не се приеме, имаме два лоши сценария. Единият е – при липса на Народно събрание служебният кабинет ще се разполага в този бюджет и вероятно ще бъде поставен на изпитание в изплащането на много нормални разходи, които трябва да направи.

Вторият момент е следващото правителство да направи тази актуализация, но това ще се случи през ноември и тогава ще бъде късно, няма да има време нито да се тегли дълг, нито да се плаща на фирмите, извършили работата си, защото те сигурно няма да съществуват, нито да се завършат проектите, за да се отчетат пред Брюксел и да се искат парите от тях.

Затова сега настояваме не само защото правителството иска да избяга от отговорност и да натопи следващите, а защото ако не се направи сега, ще бъде фатално за държавата и ще бъде късно”, посочи Менда Стоянова.
Депутатът от ПГ на ГЕРБ Лиляна Павлова допълни: „Пропускаме кризата и колапса в енергетиката, където задълженията от 3 милиарда в НЕК, от ангажимента ни за това да имаме социално поносима цена, минимум милиард и половина е дупката, която и там държавата под каквато и да е форма – това отново ще е дълг, кредит – трябва да бъдат покрити.

Това трябва да се добави към цялостната сметка, която всички ние трябва да платим. Настояваме за прозрачно, открито показване на всички цифри, да открием картите и да видим къде сме и накъде сме тръгнали”.

Тя обясни, че от ГЕРБ ще се занимават единствено и само с актуализацията на Закона за бюджета. „Чакаме да видим какво ще се получи днес на дебата и оттам-нататък ще преценим. Следващото е оставка”, подчерта Павлова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване