07/17/14 08:04
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът: Не решавайте вместо нас!

 Политическата класа в България още веднъж убедително доказа, че умее да създава кризи.

Не сме изненадани от факта, че дни наред политиците не предложиха и не обсъдиха нито едно смислено и работещо предложение за ликвидация на причините и за справяне с последствията от кризата с Корпоративна търговска банка, пише в разпространеното изявление на Българската стопанска камара.

Вместо да защитят интересите на общините, болниците, театрите, училищата, университетите, компаниите и останалите юридически лица, вложители в КТБ, те се занимават с преразпределение на активите на тази банка.

Без да подминаваме причините, довели до днешното състояние на тревога в нашето общество, ние, членовете на БСК, категорично заявяваме, че

няма да приемем никакво решение по отношение на КТБ, което е взето в условията на пълна мъгла

и без участието на заинтересованите вложители, които са и кредитори на банката.

Липсата на достоверна информация за състоянието на КТБ не е в интерес на обществото и със сигурност ще доведе до грешни решения с непоправими последствия за част от вложителите.

Управителният съвет на БСК категорично призовава всички органи на държавата, които имат компетенции при изясняване на фактическото състояние на КТБ и приемане на решения в защита на банковата система и нейните клиенти, да отговорят на очакванията на обществото, като извършат необходимите промени в действащите закони.

От БСК настояват

цялата информация за състоянието на КТБ да бъде предоставена на всички кредитори на банката на общо събрание, свикано от квесторите в най-кратък срок.

Частният "Фонд за гарантиране на вложенията на гражданите" да се използва само в съответствие с неговите цели и при стриктен контрол на банките вложители в него, е другото искане на браншовата организация на бизнеса.

Всички търговски банки в страната да предложат на клиентите на КТБ договори за цесия на вземанията им от проблемната банка в размер на левовата равностойност до 100 хил. евро.

Те може да открият депозит на името на съответния клиент и така да се превърнат в кредитор на КТБ, като вземанията им бъдат гарантирани от фонда, е другото предложение на БСК.

Кредиторите, в които задължително трябва да бъдат включени банките по т. 3 и акционерите на КТБ, да имат правото да възложат на екип, избран от общото събрание на кредиторите, да разработи оздравителен план и да насрочи следващото общо събрание за неговото разглеждане и приемане, настояват от бизнеса

Приетият оздравителен план трябва да е задължителен за всички кредитори.

Той, както и всички други планове не могат да ангажират публични средства за решаване на евентуални ликвидни проблеми на КТБ, категорични са от камарата, ръководена от Божидар Данев.

Управителният съвет на БСК, без да подценява интелектуалните възможности на българските политици, воден единствено от разбирането си, че свободните граждани са в правото си да се погрижат сами за защитата на своите интереси,

апелира към всички държавни органи да не си позволяват да изземват права на суверена и да решават съдбата на КТБ вместо заинтересованите кредитори на банката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване