07/17/14 07:49
(http://www.klassa.bg/)

Общественият нихилизъм ни е превърнал в колективен убиец

 Че безхаберието и нехайството са ни превърнали в боклуджийско общество го виждаме едва ли не на всяка крачка по улиците или на всеки километър по повечето пътища. Сега обаче стана явно, че безхаберието, нехайството плюс развилнялото се боклуджийство са ни превърнали и в колективен убиец.

Това впечатление бе затвърдено от представения тази седмица доклад на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за причините на трагедията във варненския квартал "Аспарухово". Формално 13-те жертви, сред които и три дечица, си отидоха от тоя свят заради проливните дъждове. Само че зад природната има една друга стихия и именно тя е пося смъртта в дните, в които валя като из ведро. Това е стихията на обществения нихилизъм. Неговата форма може да е привидно безобидна, да става и за вицове, но съдържанието му е смъртоносно.

Незаконното строителство е причина за човешките жертви, констатира директорът на ДНСК арх. Николай Христов. Националната мечта на българина е да си вдигне къща, по възможност на няколко ката, че и с ограда. Законно или не - няма значение. И един ден от вдъхновяващото начало на демокрацията някой решил да вдигне къща в дере на квартала - нали сме свободни, отпадат ограниченията, никой не може да спре предприемчивия дух на нашенеца. Последвал го втори, трети, четвърти жител. Така година, втора, трета - и вече цял четвърт век. Само че дерето, превърнало се в улица, при това с високи огради, се стеснява, "запушва се" и след четвърт век ето ви я понеслата си двуметровата вълна, смляла съдби и къщи. Всички тези къщи, построени в годините на свободата, както биха казали някои, са незаконни - за тях няма нито разрешителни за строеж, нито одобрени проекти. Една поговорка гласи, че капка по капка вир става. В "Аспарухово" от строеж до строеж смърт настана. Може да си представим с какъв трепет и ентусиазъм хората са зидали тухла по тухла, отливали са плоча по плоча. Само че са зидали и отливали трагедията от 19 юни. Правили са го непреднамерено, може би и невинно, но така или иначе битовата им уреденост или благополучие прати в гроба невинни хора, че дори и деца. Така че собствениците на тези къщи и имоти носят отговорност за трагедията. Нищо че сред тях има потърпевши от бедствието, че сами по себе си те може да са изрядни данъкоплатци, почтени хора и добри съседи.

Отговорност за трагедията обаче носят и строителните фирми, и кметове, и общинари, и куп други служебни лица във Варна, които са си затваряли очите за незаконните строежи - къде от нехайство, къде користно. Така сборът от действащите лица дава потресаващ резултат - 13-те загинали в "Аспарухово" са жертва на колективно убийство, макар и непреднамерено.

Според арх. Николай Христов причина за човешката смърт са и битовите и строителни боклуци. И тук механизмът е същият. Един ден от вдъхновяващото начало на демокрацията някой местен жител хвърлил в някое от деретата чувал с непотребни вече вещи. Последвали го други, захвърлили я стар диван, я износен шкаф, я изтърбушено легло - изобщо негодна покъщнина. При закипялото пък строителство някой за по-удобно взел, че обърнал количката със стари керемиди (или стари тухли) в дерето. Последвал го друг, втори, трети - с други строителни, къщни и битови боклуци. И така месец, два, три. Година, втора, трета - и вече цял четвърт век. Така боклуците също "запушили" деретата. Съответно превърнали дъжда в цунами, стоварило се в квартала им.

Българите сме царе да хвърляме боклука, където ни падне, само да не е пред прага или дома ни. Акълът обаче на едно общество се вижда по отношението му към боклука. Ако една държава събира, подрежда, пакетира или преработва отпадъците си, с една дума ако отношението й към тях не е боклуджийско, тя е в челните места на цивилизационните класации. "Аспарухово" доказа, че сме далеч от тези места (пък и само то ли!). Така от боклук на боклук та до смъртта на 19 юни. В крайна сметка отговорни за нея са всички онези местни люде, които през всичките тези години са демонстрирали боклуджийско отношение към сметта, а и към природата. Това че правосъдието няма как да ги признае за виновни, едва ли ги прави невинни. Отговорни обаче са също овластените лица, които не са били камбаната и най-вероятно от нехайство не са задействали местните служби за разчистването на дерета и терени. Така и тук сумата от замесени лица дава същия отчайващ резултат - 13-те са жертва на колективно убийство на българи с боклуджийски манталитет и на куп местни служебни лица, някои от които впрочем са избрани на постовете си.

Някой може да възрази: "Тоя какво се прави на много умен, кой е могъл да предположи, че вдигната къща или изхвърлено канапе преди 15-20 години ще доведат до 19 юни 2014-та?" Това обаче наистина може да се предвиди. Затова има и правила и ред в градоустройството и строителството. Те впрочем се създават не на последно място, за да не се стига до бедствия или поне да се ограничат щетите им. Ние, българите, смятаме обаче, че свободата и демокрацията означават да не спазваш правилата, да строиш без разрешително и без одобрен проект, както и да хвърлиш сметта, където ти е удобно. И без да си даваме сметка, че това е не само инфантилното, но и пагубно (както виждаме) отношение към обществения интерес.

У нас пороищата, бурите, градушките и нестабилни лета като сегашното ще зачестяват заради глобалното затопляне. Не се ли вземат мерки, след някой друг месец ще имаме още едно "Аспарухово".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване