07/17/14 21:55
(http://e-vestnik.bg/)

Парите от Южен поток тръгнаха и България се разтресе


Илиян Василев. Снимка: Личен архив

Този материал не би могъл да излезе,
ако се приеме текстът на предложената
поправка “Цонев”.

След тайно взетото решение за начина ни на участие в проекта Южен поток през есента на миналата година, която отрази споразумението за преразпределение на “корупционната възглавница” от 2 милиарда евро между българския и руския управляващ елит, след “тайния” търг за избор на главен изпълнител и още по-тайния процес на селекция на участниците от българска страна, в това число и избор на обслужващи банки (отгатнете от веднъж коя българска банка е основен играч) последва и тайно подписване на договора с главния изпълнител през май.

Без политическата подкрепа на посочените влиятелни кръгове, КТБ нямаше как да заеме несъответстваща на тежестта и възможностите и в банковата ни система централна роля.

Веднага след подписването трябваше да тръгнат авансовите плащания по проекта, в това число към българските участници, които пък трябва да се отчетат нататък по веригата и най-вече да осигурят финансиране на поредните избори и да попълнят оформилите се междувременно “дългови дупки” в групови и лични бюджети.

Замислената през есента схема засече, тъй като се появи проблема “Украйна”, а собственикът на Стройгазмонтаж попадна в списъка с американски санкции. КТБ,  която бе заплашена от попадане в този, вероятно е отказала да играе предвидената и роля, която може да постави под въпрос целия и бизнес - извън руските и връзки. Вероятно поради тази причини са възникнали трудности с издаването на гаранциите за изпълнение на другите български участници. Без тях те не могат да участват в преразпределителния процес, съответно да изпълнят предназначението си. Зад тях, да припомним, стоят и чакат своя “откат” - лепта - истинските играчи - политици и бизнескръгове.

Първите плащания по Южен поток, за което беше цялата битка около подписването на договора, предпоставя и нуждата от актьорските етюди, който премиерът и енергийния министър разиграха - от една страна да успокояват Брюксел, че ще съобразят с евродирективи и ще “слушкат”, от друга да развият драматургията около “непосредствено предстоящия за подписване седми блок на АЕЦ “Козлодуй” (с което да ангажират политически американците), като медийно и пред камери “спират” проекта като се представят за жертва на натиск при визитата на американските сенатори.

От трета се развива най-важното и главно действие - на корпоративно равнище продължават реално дейностите по Южен поток и се “усвоят” плащанията. Работата не е спирала под радара на обществено внимание. Да сте чули някой да е споменал нещо за проекта Южен поток докато всички сме втренчени в драмата КТБ?

За да излезе от неловкото положение със санкционирания главен изпълнител, министърът Стойнев, чиято роля в процеса е много по-значима отколкото се предполага в аферата КТБ, стана и кандидат-наследник на Станишев на върха в БСП. Той медийно изпробва кьорфишека със смяната на главния изпълнител с друга руска компания Центргаз, която реализира проекта в Сърбия.

Участниците разбират безперспективността на тези опити в средносрочна перспектива, но полезността им като димна завеса в текущата сага с банката и най-вече с реалното разплащане с постъпилите преводи по Южен поток е водеща. Отново с надеждата  /както и при другите проекти от Големия шлем/ нещата да станат необратими. Едни хора да вземат едни пари, други хора да се разположат на удобни и високо платени места в компанията - пък да му мислят следващите правителства и потребителите.

Тук се вписва идеално острата фаза по казуса КТБ през втората половина на месец юни, след като Цветан Василев е разбрал, че е попаднал в центъра на събития и процеси, които не може да контролира и които могат да потопят банката му. От една страна, ако продължи да играе ролята на “обслужваща банка” и при очертаващата се пропаст в ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване