07/17/14 17:18
(http://pik.bg)

Ценни антични вази влязоха в колекцията на Националния исторически музей

Ценни антични вази влязоха в колекцията на Националния исторически музей

Националният исторически музей получи изключително ценно дарение от културно-исторически ценности от собственика на галерия „Нерон" Румен Манов, съобщи проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.

Дарението включва три рисувани антични вази.

Най-ценната и най-старата от тях е чернофигурен лекит от VІ в. пр. Хр., рисуван в т.н. керченски стил, лекит от ІV в. пр. Хр., както и червенофигурен съд за пиене, също от ІV в. пр. Хр.

Съдовете вероятно са са намерени по Черноморието, но са са били изнесени във Франция, откъдето са откупени на аукционен търг.

Към дарението са приложени съответните документи, уточняват от музея.

Оригинално свидетелство на опълченец, издаден му от Временното руско управление в България през 1878-1879 г., за проявена храброст в боевете при Стара Загора, Шипка и башибозука в Източния Балкан и за това, че е награден със сребърен орден за храброст, е четвъртото попълнение в колекцията на НИМ.

Проф. Димитров удостои Румен Манов с грамота за заслуги към опазването на българското културно-историческо наследствозащото освен на НИМ той е правил дарения и на други български музеи.

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване