07/18/14 08:03
(http://www.klassa.bg/)

Изтребител на Москва сваля самолет на Киев

 Руски изтребител е свалил с ракета самолет Су-25 на украинските ВВС, участващ във военната операция срещу сепаратистите в Източна Украйна. Това съобщи вчера говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко.

 

По думите му атаката е станала в сряда вечер, като украинският пилот е успял да се катапултира и е оцелял. Междувременно проруските сепаратисти заявиха, че завчера са обстрелвали два правителствени изтребителя Су-25.

 

Напоследък украинските власти обвиняват Русия, че нейни войници се сражават на страната на сепаратистите в източните региони. Москва отхвърля твърденията, че подкрепя бунтовниците и че подклажда напрежението в Украйна.

 

АФП също припомня, че Киев обвини Москва за свалянето на украински военнотранспортен самолет Ан-26 в понеделник, недалеч от руската граница. Тогава четирима от екипажа на машината бяха спасени, двама попаднаха в плен на бунтовниците, а други двама загинаха.

 

Междувременно група ранени украински войници са се озовали по принуда на територията на Русия, съобщи още Андрий Лисенко. По думите му групата е от 17 войници, които са получили наранявания и е било решено да потърсят медицинска помощ в най-близката болница. Такава е имало отвъд границата с Русия.

 

Според съобщенията от руска страна на всички пациенти е била оказана медицинска помощ, но един е починал; четирима са в реанимация.

 

Говорители на опълченците от самообявилата се Луганска народна република заявиха вчера, че едва половината от обкръжените в областта 5000 правителствени войници са боеспособни. Говорителите твърдят, че украинските войници масово изоставят оръжието си и бягат на руска територия, като броят им вече бил над 100. Избягал бил също генерал от 24-та механизирана бригада на украинската армия, който оставил войниците си на произвола на съдбата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване