07/18/14 21:37
(http://www.klassa.bg/)

Малайзийският самолет е свален с ракета

 Падналият малайзийски пътнически самолет е свален с ракета, изстреляна от контролиран от проруските бунтовници район.

Това заяви на брифинг президентът на САЩ Барак Обама.

Той отбеляза, че за момента не са ясни намеренията на хората, които са изстреляли ракетата.

Най-малко един американец е загинал при катастрофата, съобщи Обама. Държавният департамент съобщи, че името на жертвата е Куин Лукас Скансман, който имал и холандско гражданство.

"Това е престъпление с неизразими пропорции", заяви Обама пред журналисти. 

Президентът на САЩ подчерта, че проруските бунтовници в Източна Украйна са тежко въоръжени и обучени благодарение на Русия.

Обама призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна с цел достоверно разследване на вчерашната катастрофа.

 Той допълни, че очаква изясняването на пълната картина, но подчерта, че в миналото проруските бунтовници са свалили украински самолет. Обама призова руския президент Владимир Путин да "поеме по пътя, който да доведе до мир в Украйна".

"Мисля, че е важно да признаем, че това възмутително събитие показа, че е време мирът и сигурността в Украйна да бъдат възстановени", заяви Обама. "Сега, струва ми се, е печален, уместен момент всички ние да отстъпим и да погледнем какво се случи. Насилието и конфликтите неизбежно водят до непредвидими последствия", допълни американският президент.

Радарна система на САЩ е засякла ракета земя - въздух, която е проследила Боинга минути преди той да се разбие

От миналия февруари сателитите на САЩ са насочени към границата между Украйна и Русия именно заради конфликта в региона, припомня Нова ТВ

Един от тези сателитите вчера е засякъл изстрелването на ракета, а друг сателит е регистрирал две температурни експлозии – едната, когато самата ракета е била изстреляна и втората, когато се е сблъскала със самолета.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване