07/18/14 07:59
(http://www.klassa.bg/)

Меркел чукна 60!

 Европейските лидери, които се бяха събрали на извънредна среща на върха в Брюксел, подариха букет цветя и бутилка шампанско на германския канцлер Ангела Меркел, която вчера празнува 60 години, предаде Франс прес.

 

Малко след полунощ председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отправи поздравления към Меркел от името на всички европейски лидери по повод юбилея й.

 

Желязната дама на ЕС

 

Меркел за четвърти пореден път беше определена от сп. “Форбс” за най-влиятелната жена в света, и с право - от 2005 г. тя е германски канцлер.

 

В Германия Меркел непрестанно оглавява списъка на най-популярните личности. Това не е случайно, защото именно тя прояви необходимата твърдост, когато трябваше да се противодейства на финансовата криза в Европа, и настоя тогава закъсалите страни от еврозоната да получават помощ от ЕС само ако извършат непопулярни политически реформи.

 

Меркел енергично поддържаше кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК, въпреки че срещу него надигна глас Великобритания, и в крайна сметка ЕП избра Юнкер на поста преди три дни.

 

Меркел е родена преди 60 години в Хамбург, Западна Германия. Когато е на 3 годинки, тя заедно с родителите си идва в Източна Германия, първо в Квиц, а после в Темплин, на 80 километра от Берлин. Баща й е

 

лутерански свещеник

 

Меркел завършва училище през 1973 г., после до 1978 г. учи физика в Университета на Лайпциг и след това няколко години работи в Централния институт по физика и химия на Академията на науките на ГДР.

 

След обединението на Германия през 1990 г. на 36 години Меркел става член на Християндемократическия съюз и после влиза като депутат в парламента. Следва заместникпредседателски пост на партията, после тя е начело на партията в провинция Мекленбург-Предна Померания, а през 2000 г. става председател на партията.

 

В правителството на Хелмут Кол Меркел от 1991 до 1994 г. е била министър по въпросите на жените и младежта. После за 4 години е била министър на околната среда и безопасността на ядрените реактори. Днес всеки четвърти германец иска Меркел да е начело на правителството и когато стане на 70 години.

 

След срещата на върха в Брюксел Меркел беше поздравена с песента “Честит рожден ден” от журналист на германската телевизия Зет Де Еф. Но само шепа от другите присъстващи журналисти се присъединиха към изпълнението и това накара Меркел да заяви: “Ако бях пяла сама, щеше да бъде по-добре.” Накрая тя благодари на журналистите за серенадата.

Меркел е омъжена за професора по химия Йоахим Зауер. Двамата нямат деца. Самата Меркел казва, че не съжалява за това, но признава, че обича децата. Съпругът й има двама сина от първи брак. По време на следването си, през 1974 г., тя се запознава с първия си съпруг Улрих Меркел, също студент по физика. Това се случва в Москва и Ленинград, където се провежда обмен на студенти по физика. През 1977 г. те сключват брак в Темплин. Развеждат се през 1982 г. През 1984 г. Ангела започва да се среща с химика Йоахим Зауер, който тогава все още е женен. Сключват брак през 1998 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване