07/19/14 21:55
(http://www.klassa.bg/)

Българка проби на Световно първенство по бодиарт

 Художничката Мишел Вълчева е първата българка, участвала в световно първенство по бодиарт. Дебютира през миналата година, а преди седмица в Австрия обра овациите на шампионат 2014-а. 29-годишната пловдичанка спечели журито в категорията „гъба и четка”. През уикенда пък ще плъзга четката си по тялото на модел на състезание на езерото Бордолино в Италия. Амбицирана е да покаже на колегите си, че и у нас има хора,  превърнали рисуването върху тела в изкуство.

 

Хубавицата е създала и своя Sensual Body Art Therapy. Само с нежния допир на четката тя гони стреса от хората, подложили се на терапия. Кара „пациентите” си да изгонят комплексите си и да гледат позитивно на света.

 

Мишел е завършила „Графичен дизайн и фотография” през 2011-а в Академията за музикално и танцово изкуство- Пловдив.

 

Когато любопитството ти променя съдбата

 

Английската поговорка „Любопитството уби котката” е известна на мнозина. При Мишел вариантът е „Любопитството  променя съдби”.

 

Като студентка тя няма особени влечения към бодиарта. Просто един ден решава , че вместо да отиде на купон, ще пробва какво ще направи  с четка върху човешко тяло.

 

„По онова време за мен  то беше нова повърхност, върху която да рисувам.. За модел взех една приятелка. Първия път, аз естествено, подходих като художник. В академията ни учеха, че не е важно как се чувства моделът - той трябва да  стои мирно, за да си свършиш ти работата. В общи линии беше точно така- тя седнала на един стол, аз рисувах към 3-4 часа. Заболя я гърбът”, връща се към началото Мишел. Втория път, за да не й откаже същата приятелка, прилага друга тактика. Прави една маса за масаж, слага  до нея чаша вино, свещи, пуска музика.  Докато двете момичета си говорят и Мишел рисува, моделът й изненадващо заспива. В този момент  лампичката в ума на пловдивската хубавица светва - ражда се идеята за бодиарт терапията. Оправната мацка започва да чете  книги по темата, изкарва си и документи ,че притежава правата за тази манипулация у нас.

 

След като лицензира нещата Мишел се гмурва в професионалното поприще- започва  да рови из цял свят за възможно най- безвредните  бои, които да ползва по време на терапията. „Не мога да си позволя да дойде човек за тази процедура   при мен и след това да има проблеми с кожата”, казва художничката. Тя предлага любопитната си терапия в столичен СПА център. Освен да си набави най-качествените продукти, Мишел  разучава в специализираните книги и как всеки цвят влияе на определен орган в човешкото тяло. Попивала знания и за отражението на багрите върху аурата на човека.

 

На този свят няма нищо случайно

 

При  едно от търсенията си за най-качествени бои за бодиарт  Мишел попада в Интернет на работите на художничка, която се казва Белла Волен. Българката харесва нещата й, намира контакти през Фейсбук и й праща съобщение. Непознатата се оказва  наше момиче, което от години живее в Австрия.  Мишел започва да я залива с различни  въпроси от общото им професионално поприще.”В чужбина колкото повече ги питаш, толкова повече ти отговарят. Няма го схващането тук, у нас- „Абе питай, ама няма да ти кажа, че можеш да ми откраднеш занаята”, отбелязва разликата в манталитета пловдивчанката.  Двете жени се срещат очи в очи през 2011- Белла идва у нас да води творческа работилница. Още докато води уъркшопа  Белла разказва на Мишел за световното по бодиарт. Нашенката напира да тръгне едва ли не на секундата. Но...  защитава две дипломни работи и в същия ден прави бодиарт събитие в стария Пловдив, посветено на Джулая.  Няма как в този момент да лети за чужбина.

 

Мишел в страната на  чудесата

 

Миналата година Мишел случайно попада на информация за ново Световно по бодиарт. С приятелка, която се съгласява да й бъде модел, решават да идат да видят какво  е да си на такава голяма проява. Не се точат да смаят света с умения, по-скоро са настроени да попиват знания. Цялото финансиране поемат сами.  „Е, имах някаква идея в главата, но да си призная - дори и не разглеждах нещата на  хората от другите страни, за да не се уплаша. Все пак това е световно”, описва трепетите си Мишел. Категориите, в които творят участниците са различни - „гъба и четка”, „UV” „airbrush”, „специални ефекти”. През тази година нашенката вече  трупа червени точки в категорията „гъба и четка”. На  всяко Световно  по боди арт има три критерия, по които журито те оценява- тема, композиция и качество на самата рисунка. Когато даден артист се  представя пред комисията, има две минути да прочете  кратко експозе какво всъщност представлява неговия боди арт като идея. След това минава през терена на фотографите и чак после стъпва с модела си на сцената за същинската презентация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване