07/19/14 06:36
(http://e-vestnik.bg/)

Гласоподавателите във ваканция са призовани да се изправят срещу Ердоган

Ройтерс

Турски военни маршируват пред мавзолея на Кемал Ататюрк. Снимка: Кафесиясет

Докато се къпят в морето и се излежават на слънце, мислите за политика и граждански дълг са много далеч от повечето турци, прекарващи ваканцията си по егейското и средиземноморско крайбрежие.

Само най-върлите опоненти на премиера Тайип Ердоган жертват плажа, за да се наредят на опашка в нажежената сграда на общината и да се регистрират за гласуване на президентските избори следващия месец, за да предотвратят това, което те разглеждат като уклон на страната към авторитаризъм.

Те се опасяват, че другите, които се наслаждават на лятното бягство от претъпканите градове към крайбрежните курорти, ще рискуват да получат глоба, заради това, че не са гласували, вместо да се приберат до вкъщи или да се регистрират на място, давайки по този начин на Ердоган тласъка, от който има нужда, за да спечели първия кръг на 10 август.

Ние сме тук, за да защитим светската държава, създадена от Ататюрк, от премиер, който иска да създаде ислямска страна, каза 39-годишният Мехмет Туран, който се регистрира да гласува в Бодрум, вместо да прекъсва дългата си лятна отпуска, за да гласува в Истанбул, където живее.

Той е сред хилядите хора с ваканционни къщи в Бодрум, Чешме и Мармарис (популярни сред симпатизантите на опозицията), които са подали молба за смяна на местожителството, за да могат да гласуват, докато са извън домовете си.

На сайта си опозиционната НРП, която Ердоган нарече “партия на плажовете”, призова тези с летни вили да регистрират адресите си, давайки им инструкции как да го направят, и опита да убеди други да се върнат по домовете си, за да гласуват.

Служител от местна избирателна комисия каза, че допълнително 12 хиляди гласоподаватели са били регистрирани в Бодрум преди крайния срок миналата седмица, увеличавайки избирателния списък с над 10 процента.

Факторът, който най-много ще увеличи възможностите Ердоган да бъде избран на първия кръг, е слабата избирателна активност, каза дългогодишният политически коментатор Дженгиз Чандар.

Насрочването на изборите по време на летните отпуски е фактор. Много важно за опозиционните НРП и ПНД е да мобилизират силите си зад общия им кандидат и да мобилизират електората си, посочи Чандар.

Откакто неговата дясноцентристка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) с ислямистки корени дойде на власт през 2002 г., Ердоган успя да получи голяма подкрепа сред консервативните мюсюлмани, много от които бедни, които са били третирани като граждани втора класа в светското общество.

Възпрепятстван от партийните правила да служи четвърти мандат като премиер, малцина се съмняват в това, че той ще спечели президентския пост, който от много време иска, на изборите през август, ако не на първия кръг на 10 август, то със сигурност на втория две седмици по-късно.

Неговият хаплив език и автократичен уклон обаче, както се видя около забраната на Туитър по време на корупционния скандал по-рано тази година и от жестоката полицейска намеса при протестите миналата година, отчуждиха големи сегменти от обществото и оставиха Турция силно поляризирана.

В нейните крайбрежни курорти, пълни по време на летните месеци с европейски туристи, както и с турци отпускари, мнозина също така се опасяват от навлизането на религиозните ценности в обществения живот на преобладаващо сунитския мюсюлмански народ.

Сблъскахме се с много затруднения, за да направим това, тъй като не искаме премиерът да стане президент, каза 66-годишният Ахмет, пенсиониран жител на Анкара по тениска и шорти, който се реди на опашка, за да смени адреса си в офис на местната община.

Политическата система се срина. Насочваме се към диктаторски режим, каза той.

“Партия на плажовете”

Ердоган настръхва при мисълта, че е нещо друго освен демократ. Той овладя властта на армията, която се намеси, за да свали четири правителства през втората половина на ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване