07/19/14 06:40
(http://e-vestnik.bg/)

Желание или реалност? Съмнения в данните за китайския икономически растеж

ДПА

Рисунка: доминиканюз

Китайската икономика отново се ускорява, посочи по-рано тази седмица статистическата служба на страната. Международните икономически експерти обаче са скептично настроени и обвиняват Пекин, че манипулира икономическите данни. Това не облекчава ситуацията за германските износители.

Китайският премиер Ли Къцян се показва спокоен. Миналата седмица на среща с германския канцлер Ангела Меркел той с лека усмивка говори за подобряване на икономическото развитие на Китай. Седмица по-късно международната общност разбра откъде Ли черпи увереността си - с растеж от 7,5 % през второто тримесечие китайската икономика се представя по-добре от очакваното.

Дали обаче числата всъщност са верни?

“Става все по-ясно, че никой не знае колко голяма е китайската икономика”, предупреди американският мозъчен тръст Стратфор.

Китай има славата на двигател на световната икономика и поради тази причина числата за икономическия му растеж са очаквани с толкова голямо нетърпение. През изминалите години възходът на икономическата сила бе бърз, от което спечели и германската икономика, работеща за износ.

Има обаче достатъчно основания статистическите данни на страната да се приемат с повишено внимание. Така например сумата от стойностите за брутния вътрешен продукт (БВП) на отделните провинции е с 5,8 трилиона юана (близо 600 милиарда евро) по-висока от сумата, посочена от централното правителство за цялата страна.

Икономистите на шега говорят за “провинция фантом”, чийто БВП се равнява приблизително на БВП на Индонезия. Повишенията на политиците по провинциите до голяма степен зависят от икономическата ситуация в съответния регион.

Централното правителство миналата година оцени преувеличенията на местните власти на 5,8 трилиона юана, което е впечатляваща сума. Никой не знае дали действителната стойност не е по-голяма или по-малка. Според данни на Световната банка (СБ) общият БВП на Китай се равнява на 9,2 трилиона долара или 57 трилиона юана, т. е. близо десет пъти “преувеличението”.

Проблемите с официалните статистически данни на Китай обаче стигат още по-далеч, посочва икономистът Хари Ву. Над 30 години той следи икономическите данни на Китай за частния институт Conference Board и прави още по-опустошително заключение. Според него официалните числа са силно преувеличени. Всяка година промишленото производство е твърде високо, а инфлацията - твърде ниска.

През кризисната 2008 година, например, китайската икономика не е нараснала с 9,6 %, както сочи официалната статистика, а с 4,7 %, според изчисленията на Ву. През 2012 година растежът би трябвало да е бил не официалните 7,7 %, а едва 4,1 %. Според икономическия експерт Китай изкуствено подценява въздействието на международните кризи върху икономиката си.

За германската икономика, насочена към износ, тези проблеми носят значителни рискове, тъй като Германия е силно зависима от азиатския пазар с близо 1,4 милиарда потребители. Китайското развитие влияе и на най-голямата европейска икономика, подчерта Меркел миналата седмица.

“Когато китайската икономика се развива добре, целият свят печели от това”, заяви канцлерът, обявявайки на глас нещо, което отдавна се знае по ръководните етажи на германските концерни.

От друга страна германските компании, работещи за износ, са особено уязвими от кризите в Китай. Ако данните за растежа не са надеждни, то компаниите не могат да се подготвят подобаващо за положението на китайския пазар.

Самият Ли Къцян поставя под въпрос надеждността на числата за китайския икономически растеж, както се вижда от документи на американските власти, според Уикилийкс. Докато бил на поста партиен ръководител на провинция Ляонин, той доверил на американския посланик, че числата за икономическия растеж “се изготвят от хора” и не са надеждни, се разбира от документите. Числата обаче все пак могат да отразяват тенденции.

По-добре е да се гледа потреблението на енергия, увеличаването на товарните превози или отпускането на кредити, казал Ли в неофициален разговор преди седем години.

Според експерти обаче междувременно е възможно дори тези помощни инструменти да са станали безполезни, тъй като ако централното ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване