07/19/14 21:36
(http://www.klassa.bg/)

Най-големите кредити от КТБ отпускани на шофьори и секретарки

 Най-големите рискови кредити от Корпоративна търговска банка (КТБ) са отпускани на служители, свързани "фактически, а не по смисъла на закона" с КТБ - шофьор, секретарка, архивар, портиер, охранител.

Това твърди в интервю за в. "24 часа" прокурор Иван Гешев от екипа, разследващ банката, която беше консервирана от БНБ.

По думите му колкото по-големи са кредитите, толкова по-тънки са папките с досиетата за тях и толкова по-бързо са предоставяни те.

Според разследващите става дума за кредити, отпускани на служители във фирми, включително и охранителни, които охраняват офисите на бул.“Цар Борис” 159, където има офис на КТБ и е седалището на дружеството “Бромак”.

"Един от разпитаните свидетели е охранител с над 15 г. стаж. Регистрирали са му фирма, подписал е документите и на нея е отпуснат голям кредит. Той не знае какво е цесия, какво е годишен финансов отчет, знае, че има някакви кредити, но не знае колко милиона , има земи, дава ги под аренда, но не знае на кого. Получава 500 лв. заплата, има 3000 лв. потребителски кредит и вноската му е около 150 лв. месечно, направил си е сметката", разказа прокурор Гешев.

По думите му милиони евро са били обезпечавани с панелен апартамент от 60 квадратни метра, или ливада или бъдещи постъпления по разплащателна сметка, а в нея няма нищо.

Според разследващите по недоказана още информация около 90% от кредитния портфейл на банката е на свързани с нея лица.

В отговор на въпрос ще бъде ли повдигнато обвинение на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев Гешев заявява, че до момента са събрани доказателства само срещу служители на банката. По думите му няма чадър над никого и съберат ли се допълнително доказателства, ще му бъде повдигнато обвинение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване