07/19/14 06:40
(http://e-vestnik.bg/)

Ново европейско разцепление за постовете в ЕК

Централата на ЕС в Брюксел. Снимка: Уебшотс

Формирането на нова Европейска комисия разцепи вече за кой ли път европейската общност. Сега се спори кой да оглави “външното министерство на Европа” - по-умерен или по-твърд политик. Основен препъникамък е позицията спрямо Русия и евентуалното засилване на санкциите срещу Москва.

От 14 юли световните медии активно обсъждат кандидатурата на италианската външна министърка Федерика Могерини за приемничка на Катрин Аштън. Могерини е част от “младия” (в пряк и преносен смисъл) кабинет на Матео Ренци; макар и отскоро на поста, тя вече взе участие в преговорите по ситуацията в Палестина, а през февруари - в тези между властта и опозицията в Украйна. В тях демонстрира, че подкрепя общия курс на Запада към сдържане на руските интереси в Украйна, правейки опит обаче да избегне санкционния натиск.

Позицията спрямо Русия, заемана от Могерини и нейния шеф - премиера Ренци, е сред най-умерените в целия европейски елит. Дуетът подкрепи “Южен поток” - руски проект, “замразяван” от Европейската комисия с председател Жозе Мануел Барозу. Освен това Рим по-активно от останалите членки на ЕС предлага на страните в украинския конфликт да се върнат на преговорната маса - с това подпомага руската дипломация в стремежа й да подтикне Брюксел към същата позиция.

Балансиран подход, в който някои еврочленки съзряха заплаха за своите интереси. На 16 юли например президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й заедно с Естония, Латвия и Полша не подкрепя кандидатурата на Федерика Могерини като “твърде проруска”, дори “изразяваща интересите на Кремъл”. Този “източен блок” се страхува, че щом умереният технократ Жан-Клод Юнкер заеме председателското място в Ервопейската комисия, Европа няма твърдо да защитава нуждата от санкционно възпиране на Русия и ще сключи с нея “сепаративен мир” на фона на сложните отношения между ЕС и САЩ.

Това ще наруши системата от политически и военни съюзи в Централна Европа. Защото в сферата на външната политика и сигурността малките страни от бившия соцлагер и Съветския съюз се опират на пряка военна помощ от САЩ, прочее се налага сериозно да съгласуват външната си политика с Белия дом. Което впрочем предизвика скандал около непубличните обвинения на полския външен министър Радослав Шикорски към САЩ - според него заради пълната си лоялност към Америка Варшава губи изгодни икономически проекти в Русия и Германия, а връзките й с тях все повече се влошават.

Ако ЕС постигне съгласие да не въвежда нови санкции срещу Русия и да смекчи позицията си за Крим и Югоизточна Украйна, Източна Европа ще остане сама в дипломатическото и икономическото противоборство с Руската федерация. Освен това липсата на компромис между Москва и Киев за газовите доставки в Украйна заплашва с нова “газова война” и неритмични постъпления на руско “синьо гориво” в страните от ЕС.

Това ще засегне особено остро Източна Европа, неразполагаща на практика с дълговременни запаси от гориво, нито с алтернативни варианти да си го набави. Затова част от Източна Европа иска да засили натиска върху Русия с цел да ограничи външнополитическите маневри на Москва, като й отнеме известни външнополитически лостове - по-специално в някои балтийски страни и Полша.

Алтернативи на Могерини са външните министри на Швеция и на Полша - съответно Карл Билд и Радослав Шикорски. И двамата се обявяват за твърда позиция по украинския въпрос, възпиране на Русия, всеобхватна помощ за Украйна във връщането на Крим, ликвидиране на огнищата на въстаническото движение в югоизточните региони. Назначаването на някой от тях може да изправи Русия пред пълно сливане на американската и на европейската позиция за Украйна, сиреч засилване на санкционния натиск в икономиката.

Лидерската среща на ЕС в сряда впрочем вече одобри замразяването на инвестиционните проекти, планирани в Русия от Европейската банка за ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване