07/19/14 06:42
(http://e-vestnik.bg/)

Съюзите на САЩ са подложени на проверка от световните сътресения

Франс прес

Президентът Обама държи реч във военната академия в Уест Пойнт. Снимка: от тв екрана

Преди да влезе в Белия дом Барак Обама заяви пред 200 000 берлинчани, че съюзниците трябва “да си имат взаимно доверие” и обеща да възобнови връзките, разхлабени при управлението на Буш. Шест години по-късно на американския президент му предстои още работа в това отношение.

Съюзите на САЩ по света, и най-вече в Европа, са отново подложени на напрежение, а разкритията на Едуард Сноудън за американския шпионаж предизвикаха истинска криза в отношенията с Германия.

Какъв рязък контраст с 2008 г.! Тогава човекът, който беше само кандидат за президентския пост, вече беше “миропомазан” от европейците, а само след година президентът Барак Обама беше увенчан с Нобелова награда за мир.

Но с бързата преориентация към Азия отношенията с Европа малко по малко охладняха, а скандалът с подслушванията от американската Агенция за национална сигурност (АНС), позволила си да следи дори мобилния телефон на германския канцлер Ангела Меркел, предизвика смайване и гняв.

Стигна се дотам, че според извършено наскоро допитване на института “Пю” президентът Обама е по-непопулярен в Европа от всякога, въпреки че рейтингът му остава до голяма степен положителен, включително в Германия - нещо, за което всеки американски президент може да мечтае.

“Европа имаше огромни очаквания към президента Обама”, подчертава Хедър Конли, анализатор от вашингтонския мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания. “От няколко години обаче сме свидетели на понижаване на тези очаквания”.

Европейците

Отношенията с Франция са по-добри. Париж и Вашингтон си сътрудничиха за свалянето на Муамар Кадафи от власт в Либия през 2011 г. и в борбата с тероризма в Африка. Франсоа Оланд беше посрещнат много тържествено тази година на държавно посещение в САЩ.

На хоризонта обаче се появиха облаци с глобата от близо 9 милиарда долара, наложена на БНП Париба, и планираната продажба на военни кораби “Мистрал” на Русия в разгара на украинската криза.

Остават “специалните отношения” с британския съюзник. Обединеното кралство обаче, фокусирано върху шизофреничните си връзки с Европейския съюз и шотландския референдум за независимост, загърбва международната сцена.

Британският съюзник не се отзова миналата есен, когато министър-председателят Дейвид Камерън не успя да получи одобрение от парламента си за предприемането на удари срещу сирийския режим, подложен на санкции заради използването на химически оръжия.

Барак Обама неизменно определя НАТО като “най-силният съюз в света”, но САЩ също се оплакват от твърде скромните европейски военни разходи. Да не говорим за украинската криза и критиките на Вашингтон към европейците за неохотата им да наложат санкции на Русия.

Близкият изток и Азия

Гражданските войни, религиозното насилие, държавните преврати и революциите разклатиха съюзите на Вашингтон и в Близкия изток.

Белият дом се мъчи да управлява смените във властта в Египет - солиден съюзник на американците в течение на десетилетия. Дилемата дали да се даде приоритет на стратегическата тежест на Кайро или той трябва да бъде низвергнат заради положението с правата на човека обаче получи ясен отговор с отправената от Барак Обама покана към Египет да участва в африканската среща на върха във Вашингтон през август.

Някои съюзници са озадачени от външнополитическият избор на американското правителство на други места и по-специално в Сирия.

През март Барак Обама трябваше да посети Саудитска Арабия, за да успокои властите за отношенията й с Вашингтон.

Бахрейн, където е базиран Пети американски флот, предизвика миналата седмица малък дипломатически инцидент, като експулсира американския емисар по правата на човека, а най-близкият съюзник на САЩ в района - Израел - не пропуска да припомни скептицизма си към американското желание за постигане на международно споразумение с Иран за ядрената му програма.

Растящият брой кризи принуждава Вашингтон да влиза в необичайни конфигурации. ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване