07/19/14 06:37
(http://e-vestnik.bg/)

Чрез рестрикции ЕС доведе до разпад и малката Словения

На границата на Словения. Снимка: вело-турен

За смях стана политическата система на Словения, малката бивша югорепублика, с едва два милиона жители, заради резултатите от парламентарните избори миналата неделя.

Същевременно се видя колко пагубни са резултатите от политиката на икономии, налагана толкова убийствено от Европейския съюз, върху която и да е страна член, стига Брюксел да поиска, и най-вече, съвсем естествено, върху държавите от еврозоната, където изключителната роля се пада на Германия - страната, която решава каква политика ще се следва.

Какво впрочем стана на изборите в Словения? Първо, партията на до преди една година излъчения премиер Аленка Братушек, която пое управлението, получавайки вот на доверие от парламента на Словения на 20 март 2013 г., миналата неделя получи едва 4,3 на сто! Мисля, че никъде другаде по света не се е случвало действащ премиер да получи 4,3 на сто.

Второ, премиерът на десницата Янез Янша, заменен от Братушек, води предизборната си борба от… затвора, след като бе осъден за комисиони, получени от финландска компания за продажба на военно оборудване.

Трето, премиерът, който преди три години замени Янша - милионерът, кмет на столицата Любляна, на име Зоран Янкович, получи със своята партия само…3,7 на сто и не влезе в парламента, след като не успя да прескочи прага от четири процента!.

Помислете само за какво иде реч: една страна с трима премиери през последните четири години, единият от които в затвора, а другите двама са хвърлени…на политическото бунище! Единственият, който политически оцелява е този, който се намира зад решетките!

Четвъртото и най-смешното нещо е, че словенците излъчиха като първа политическа сила една партия, която бе създадена през…юни да, миналия месец , а кандидат за премиер е един…професор по право! Същият този професор кръсти партията си на…свое име - “Партия на Миро Церар”, която получи 34,7 на сто от гласовете и 36 от общо 90 мандата в словенския парламент. Дясната Словенска демократическа партия на намиращия се в затвора Янез Янша е втора с 20,7 на сто и 21 мандата, а трета е Партията на…пенсионерите - с 10,2 на сто.

Три политически сили пък спечелиха между 5,5 и 6 на сто от гласовете. На четвърто място е партията на Обединената левица с 5,98 на сто, следвана от левите за словенската реалност Социалдемократи с 5,95 на сто. Шеста е дясната партия “Нова Словения” - с 5,51 на сто. Левите и социалдемократите получават по 6 мандата, а десните от “Нова Словения” - 5. Зорлем четирипроцентния праг бе прескочен от Алианса на премиера Аленка Братушек, която влиза последна в парламента с 4,34 на сто.

Някои може би си спомнят, че миналата година, на 11 април, бяхме написали материал със заглавие, че “сега се готвят да разкъсат Словения”. Впрочем така и стана. Съчетаната атака на банките и Германия поставиха на колене Словения през миналата година. Бюджетният дефицит на страната бе изстрелян от 4 на сто през 2012 г. до…14,7 на сто от БВП през 2013 г. и бе най-големият не само в 17-те от еврозоната, но и в 28-те от ЕС!

Държавният дълг бе увеличен от 54,4 на сто от БВП през 2012 г. до 71,7 на сто от БВП през 2013 г., а ако се вгледаме в дефицита за същата година може да се очаква, че през 2014 г. дългът ще надхвърли 80 на сто от БВП. Наистина, напълно бе прав миналата година през април издателят на левоцентристкия словенски в. “Младина”, когато призова правителството на Братушек “да не се поддава на шантажа на ЕС, който е равносилен на обявяване на война или на нападение срещу нейната страна”, както впрочем писа той.

Германците обаче разпокъсаха и вярната им Словения, както и се очакваше. Но има една ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване