07/20/14 08:29
(http://pik.bg)

Болница осъди НЗОК за 187 000 лева

Болница осъди НЗОК за 187 000 лева

Болница осъди НЗОК за 187 бона от лихви заради забавени плащания по извършени вече медицински услуги. Освен това здравната каса ще трябва да плати и близо 12 000 лева за съдебни разходи по делото. Това съобщи директорът на Университетската болница „Света Анна” в София д-р Димитър Димитров. 

До съдебната битка се стигнало, след като НЗОК е просрочила с повече от шест месеца превеждане на парите по договора на „Света Анна” с касата. Затова здравното заведение е завело иск срещу касата в Софийския градски съд. Пред магистратите от НЗОК се оправдали, че те са само административен орган и затова не би трябвало да носят отговорност за забавянията на плащанията.

Освен това в аргументацията си допълнили, че имат ограничен бюджет и често се стига до ситуация средствата в касата да са в недостиг, разказаха от Центъра за защита правата в здравеопазването, който подпомага лечебните заведения с експертна и юридическа помощ при подобни казуси, пише в. Монитор. Градските магистрати обаче отхвърлили тезата на НЗОК и постановили касата да плати 187 000 лева лихви върху забавените към болницата суми.

Това решение е потвърдено преди дни и от Софийския апелативен съд. Магистратите посочват, че лихва за забава се дължи не само по силата на общия принцип на Закона за задълженията и договорите, но и по силата на подписания Национален рамков договор. „Независимо от това, че НЗОК има качество на административен орган, а сключените договори са типови и едностранно пределни по съдържание, това не освобождава страните от спазването на условията им”, пише в решението на съда. Магистратите казват още, че това дали има средства в бюджета на касата не е предмет на съдебния спор.

Така освен лихвите в размер на 187 048.34 лв. касата ще трябва да плати и разноските по делото, които възлизат на 11 500 лева. Междувременно и съдът в Кюстендил осъди районната здравна каса заради отказа й да осигури лечението на тежко болна жена. Жалбата е подадена от диабетичка, която в резултат на заболяването е и с тежка ретинопатия.

До това състояние на жената се стигнало, след като заболяването й прогресирало много бързо. Така зрението на пациентката е намаляло, има опасност от ослепяване. Единственото, което би могло да помогне на пациентката е лечение с лекарство, което се инжектира. Цената на медикамента обаче е над 2000 лева.

Освен това сумата може да набъбне, тъй като в зависимост от развитието на заболяването може да се наложи прилагането му няколко пъти в годината. Лекарството обаче не фигурира в списъка на лекарства, които се осигуряват от НЗОК.

Районната каса, към която пациентката се обръща с молба да й бъде осигурено лекарството, й отказва, като я препраща на социалните служби и в общината.

По закон обаче тази институция няма отношение към отпускането на лекарства. Затова съдът е отменил отказа на директора на РЗОК и му връща делото, като в едномесечен срок той трябва да издаде решение за лечението на жената.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване