07/20/14 11:39
(http://www.klassa.bg/)

Бюро по Мързела.

 Труден летен сезон имаме тази година. Дъждове, порои, по-малко туристи у нас, а в същото време агресивна реклама от южните ни съседи. Гърция смъкна още миналата година ДДС за храните по кръчмите през лятото, а през юни закова и цените на плажа, като заплаши нарушителите със солени глоби. Турците пък от години омайват гостите си с ориенталски манджи на достъпни цени, така че на средностатистическия европеец да му се съберат по време на престоя при комшииите повече калории, отколкото натрупва за Коледа и Великден едновременно. Руснаците пък си взеха Крим и приканват сънародниците си да почиват на полуострова, вместо да си дават парите по чужбина.

 

И на фона на тази картина порцията цаца по десетачка изглежда малко грозновато. Ако говорим само с цифри, поскъпването е със 70% спрямо миналата година, когато копърката можеше да се купи и по 3 лева. Сега е жътва, всеки земеделец знае, че ден година храни, но подобни аналози в туризма може да са пагубни, защото пак в аграрния сектор казват – никой не коли за месо крава, дето дава мляко. Нашите хора по  капанчета на морето обаче явно не са чували за втората поговорка и се опитват да одерат жив злочестия летовник, без да се дават сметка, че и догодина ще има лято и дай Боже – повече слънце. Не се знае обаче колко от ужилените туристи ще се завърнат отново по българските  плажове. Сто лева да се оставят дневно от обикновено четиричленно семейство на плажа си е сериозна сума, дори руските туристи, които са ларш и всички кръчмари си падат по тях, не харесват да харчат 50 евро за дребни рибки и швепс, особено след като им се обезцени с 40% рублата.

 

Експертите в бранша с тревога отчитат, че по българското крайбрежие няма достатъчно почиващи българи. И как да има, след като се оказва, че в родината им е доста по-скъпо да почиват, отколкото при съседите. На всичкото отгоре тук често са нахокани, ако си позволят да имат претенции за топла бира или студено кебапче. Дори хората, които летуват у нас, стискайки зъби, защото са родолюбци, понякога изпищяват от кожодери.  

 

Зная, че хората по морето чакат всеки летен сезон с много трепет, защото за мнозина това е една от малкото възможности да спечелят някой лев. Безработицата е стиснала за гушата хиляди българи тях, но това не е достатъчно основание да се надяват, че за два месеца от цаца ще спечелят достатъчно, за да стоят край печката следващите десет. И вместо да мънкат, че сезонът е къс, по-добре да го разтегнат. Да посрещат гости и в ласкавия септември, да предлагат почивка на цени, които ще накарат хората, които се въздържат през август, да развържат кесията през есента.

 

И да не забравят, че се печели от оборот, от внимание и от усмивка, дори когато денят е започнал минорно, а облаците са покрили небето. Защото почиващите не искат само чисто легло и топла храна, отдавна и любезното отношение има добра цена. А на любимото море може да се наслаждават и през април и през октомври, ако някой има достатъчно акъл и знае как да им го включи в цената на престоя. Иначе нещата са ясни – цацата няма да осигури прехраната за година дори ако и се сложи 20 лева цена за порция. Все пак става дума за дребни сметки, свързани с дребна риба...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване