07/20/14 11:40
(http://e-vestnik.bg/)

Камерън: Трагедията с Боинга е резултат от руската подкрепа за милициите на главорезите

Въоръжени хора спират експертите на мястото на падането на малйзийския Боинг. Снимка: туитър

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ако се докаже, че украинските сепаратисти стоят зад свалянето на малайзийския самолет с 289 души на борда, то Русия ще трябва да бъде порицана заради това, че е дестабилизирала Украйна, предаде Ройтерс.

“Ако действително такъв е случаят, то тогава трябва да е ясно какво означава този случай - това е пряк резултат от руското дестабилизиране на суверенна държава, от руското нарушаване на нейната териториална цялост, от руската подкрепа за милициите на главорезите, от руското обучение и въоръжаване на тези милиции”, написа Камерън в статия в британския в. “Сънди таймс”.

Камерън освен това отправи упреци към колегите си от ЕС за това, че са действали бавно срещу Кремъл. “Доста дълго време имаше нежелание от прекалено много европейски страни да посрещнат последиците от случващото се в Източна Украйна”, пише премиерът.

Междувременно австралийският премиер Тони Абът определи като напълно хаотична обстановката на мястото, на което се разби малайзийският самолет с близо 300 души на борда, 28 от които австралийци, предаде Франс прес. “Трудностите идват от това, че на мястото всичко е хаотично, тотално хаотично”, каза Абът пред австралийската телевизия Ей Би Си.

“Нещата, които обикновено се правят на място на самолетна катастрофа, тук не се правят”, посочи той. Няколко опита да наблюдатели да стигнат до мястото, на което падна самолетът, се провалиха, припомни Абът. “Напълно неотложно е Австралия да направи всичко възможно, за да прибере телата, да се увери, че мястото е запазено непокътнато, че се води истинско разследване там и че справедливостта ще бъде раздадена”, посочи премиерът. Той се присъедини към онези, които вече поискаха сътрудничество от страна на Русия, а именно САЩ, Холандия и Малайзия.

Към 7,00 ч. тази сутрин в Шахтьорски район на Донецка област на мястото на падането на малайзийския “Боинг-777″ са намерени телата на 196 загинали, съобщи Държавната служба на Украйна за извънредни ситуации, цитирана от ИТАР-ТАСС. Ръководителят на издирвателната операция е определил зона за протърсване с площ 34 кв. км, обхващаща селищата Московское, Рассипное, Грабово, Стрюково и Грабовското водохранилище). Претърсена е територия от 32 кв. км, гласи съобщението. В издирването участват 100 спасители, включително водолази.

Сепаратистките бунтовници са изнесли всички 196 тела, открити от спасдителите на мястото на катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на украинските спасителни служби. Журналисти от агенцията видели двама проруски бунтовници са товарят тела в чували на камиони на мястото на катастрофата вчера, след което ги откарали в неизвестна посока.

Тази сутрин според журналистите от Асошиейтед прес не се виждат тела на мястото на катастрофата и спасителите претърсват полето само за части от тела. Наоколо не се виждали и въоръжени сепаратисти. Кореспондент на АФП потвърди от мястото на падането на самолета, че не се вижгда нито един труп, и че сепаратистите, които охранявали мястото, изглежда са си заминали.

Преди това Съветът за сигурност на ООН настоя въоръжените групи да осигурят достъп до мястото на катастрофата и призовава страните от региона да сътрудничат на международното разследване на катастрофата, предаде Ройтерс. Проектъте бил внесен снощи от Австралия, която загуби 28 свои граждани в самолетната катастрофа. Текстът може да бъде подложен на гласуване още утре, твърдят дипломатически източници.

Според САЩ и други държави малайзийският самолет най-вероятно е бил свален от ракета земя-въздух, изстреляна от територията под контрола на проруските сепаратисти в Източна Украйна. В петък американският посланик в ООН Саманта Пауър заяви, че Вашингтон не изключва руска помощ изстрелването на ракетата. Москва отрича каквото и да било участие в трагедията със самолета и обвини украинските военни.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване