07/20/14 15:11
(http://pik.bg)

Отварят за посетители родната къща на откривателя на „бацилус Булгарикус”

Отварят за посетители родната къща на откривателя на „бацилус Булгарикус”

Родната къща на откривателя на млечнокиселата бактерия „бацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров в трънското село Студен извор еотворена за посетители, съобщи БТА.

Домът, в който е роден големият български учен, е построен през 1886 година. Отзад има още една постройка, вдигната през 1928-1929 година. Съхранен е и старият хамбар.

Въпреки някои битови неудобства решихме да запазим къщата в автентичния й вид, разказват племенниците на д-р Стамен Григоров, които се грижат за жилището и за прилежащия към него 35 дка двор.

Групите се увеличиха, освен в събота и неделя, вече идват и през седмицата, има и индивидуални туристи, посочват от сем. Григорови. Обикновено турът се съчетава и с посещение на намиращия се в съседство музей на киселото мляко.

Д-р Григоров не е оставил поколение. Негови родственици обаче създали фондация „Д-р Стамен Григоров", която популяризира достиженията на българския учен и организира ежегодно прояви в негова чест.

Д-р Стамен Григоров е открил през 1905 г. пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя била наречена по-късно „лактобацилус булгарикус Григоров". През последните десетилетия обаче фамилията на откривателя отпаднала от официалното наименование.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване