07/20/14 11:22
(http://www.klassa.bg/)

САЩ разтревожени, че няма пълен достъп до останките на "Боинга"

 САЩ са дълбоко разтревожени, че наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не са получили пълен достъп но мястото, където е паднал малайзийският самолет в Донецка област.

Това заяви говорителката на Държавния департамент Джен Псаки. 
"Дълбоко сме разтревожени, че подкрепяните от Русия сепаратисти отказват да предоставят на наблюдателите на ОССЕ безопасен и безпрепятствен достъп до мястото, където е паднал самолета на "Малайзийските авиолинии", каза говорителката. По думите й в петък "на наблюдателите било разрешено да прекарат само 75 минути на мястото" на катастрофата, а в събота - "по-малко от три часа". "Сепаратистите се предоставили на наблюдателите само ограничен достъп към неголям район", твърди Псаки. 
По данни на Държавния департамент мястото на катастрофата "не е безопасно и има многобройни съобщения, че телата на загиналите се пренасят на други места, разнасят се частите на самолета и други отломки, а потенциалните веществени доказателства се повреждат". 
Псаки напомни, че привържениците на федерализацията в Донецка област са обещали да предоставят на международните наблюдатели достъп до мястото на катастрофата и "Русия подкрепи заявлението на ОССЕ с подобен призив". "Настоятелно призоваваме Русия да спазва своите ангажименти и публично да призове сепаратистите да направят същото", изтъкна говорителката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване