07/21/14 15:46
(http://www.dnevnik.bg/)

Брюксел отново установи липса на напредък и смущаващи провали в правосъдието


Остри критики за липсата на напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и съдебната реформа са били отправени към България в края на миналата седмица по време на заседанието на работната група по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, съобщи capital.bg, позовавайки се на доклад от срещата.

На заседанието, което се е провело на 17 юли в Брюксел, Еврокомисията е докладвала устно за оценката за направеното от България и Румъния по изпълнението на показателите на мониторинга от началото на годината. След пет години наблюдения Брюксел реши да публикува докладите само веднъж годишно, като през лятото прави само устен преглед.

Припомняйки констатациите си от началото на годината, когато беше публикуван последният мониторингов доклад, Брюксел пак отбелязва, че политическата ситуация в страната не е благоприятна за извършване на реформи, като в същото време отчита "липсата на дългосрочна визия за довършване на планираните реформи и осигуряване на необратимостта на процеса".

Без да се споменават конкретни институции, основните критики засягат дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС), прокуратурата и правоохранителните институции, както и Министерството на правосъдието и парламента.

"Корупцията по високите етажи остава значителен проблем", а резултатите са слаби, приема Еврокомисията и напомня, че "наблюдава редица случаи от висок обществен интерес, по много малко от които е отбелязан напредък". Идентична е оценката и за борбата срещу организираната престъпност: "Няма дела приключили с присъди; няма напредък и по скорошни случаи на поръчкови убийства."
 
Еврокомисията критикува и проваления избор за главен съдебен инспектор от парламента, който ще изправи "инспектората на ВСС пред трудност да гарантира съдебната независимост". Отказът на ВСС да промени правилата за избор на председател на Върховния касационен съд също попада под вниманието на комисията.

Добри намерения, но скромни резултати

Представители на девет държави членки са се изказали критично за липсата на напредък в България. "Липсата на напредък и по-специално в съдебната реформа, борбата срещу организираната престъпност и корупцията е разочароваща", е заключението на един от тях. "Независимо от добрите намерения постигнатите резултати от България са скромни", смята друг.

Изразена е позицията, че трябва да бъдат върнати правомощията на ГДБОП, и е констатирана липсата на присъди за извършени злоупотреби от съдии и прокурори, както и "смущаващи провали на съдебните органи" - казусът с бягството на т.нар. братя Галеви. На Еврокомисията е бил зададен въпросът дали ще увеличи присъствието си в България, дали при смяната на съветника по мониторинга ще бъде осигурена необходимата приемственост и дали комисията ще осъществи наблюдение на усвояването на средствата на ЕС.

При дискусията България се е опитала да се защити с изготвянето на т.нар. пътна карта, в която са записани близо 70 мерки и времеви хоризонт за тяхното изпълнение. Борбата срещу корупцията се отчита с "образувани 30 досъдебни производства срещу кметове и общински служители", като до средата на годината са осъдени 47 човека за корупция, а 335 човека са били обвинени в организирана престъпност.

Критиките за братя Галеви са отхвърлени, защото вече са били отправени от Еврокомсиията и са "извън настоящия контекст". В защита на тезата си, че бори корупцията, България се отчита с "редица производства срещу високопоставени служители" - делото "Костинброд", делата срещу Цветан Цветанов, следовател от НСС и председателя на Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси Филип Златанов.

За сравнение, Румъния се е справила доста по-добре в изминалата година. След като първоначално беше на ръба да получи много сериозни санкции заради нарушаване на основни демократични принципи, властите в Букурещ са провели сериозна реформа, отбелязва Еврокомисията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване