07/21/14 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Ердоган: Израел надмина Хитлер

 Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел във “варварство, надминаващо Хитлер”, при сухопътната инвазия в Ивицата Газа, предаде АФП.

 

Ердоган заяви, че Израел използва непропорционална сила, а операцията е разрушила усилията за нормализиране на турско-израелските отношения.

 

Връзките между двете страни се сринаха, след като през 2010 г. Израел атакува кораб с хуманитарни помощи, при което загинаха осем турски граждани и един с турско-американски произход.

 

Ердоган произнесе вчера реч в черноморското пристанище Орду, която е част от кампанията му за президентските избори идния месец.

 

Ислямисткото движение

 

Хамас, което контролира Ивицата Газа, е поискало тричасово хуманитарно примирие, за да изведе ранените и да транспортира убитите в град Газа и другите селища в анклава, предава АФП.

 

Искането било предадено на израелските власти чрез Международния червен кръст.

 

По последни данни за 13-те дни от началото на израелската офанзива срещу Газа са загинали 390 палестинци, като само през вчерашния ден жертвите са близо 40.

 

От израелска страна убитите са седем – двама цивилни и петима войници.

 

От началото на израелската операция “Защитна граница”, чиято цел е да предотврати палестинския обстрел на израелската територия, 1333 ракети и снаряди са паднали в Израел, а 360 са били прехванати от противоракетната система “Железен купол”.

 

Израелската армия обяви, че

 

ще засили сухопътната си офанзива

 

в Ивицата Газа. В събота вечер сухопътната фаза на операцията “Защитна граница” беше разширена с участието на допълнителни сили. Те ще се борят с тероризма в Ивицата Газа и ще създадат положение, което да гарантира на израелците, че ще живеят в сигурност, се посочва в армейско комюнике.

 

Хиляди поддръжници на палестинската кауза вчера влязоха в сблъсъци с полицията в Париж, противопоставяйки се на забраната за демонстрации в подкрепа на хората в Ивицата Газа. Френската полиция за борба с безредиците използва голямо количество сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, които скандираха “Израел - убиец” и “Всички сме палестинци”.

 

Телевизионни кадри показаха хора, изгарящи израелски знамена. Завчера френските власти забраниха марша заради опасността от безредици, след като подобна демонстрация на 13 юли завърши със схватки между пропалестински активисти и еврейски младежи.

 

Хиляди хора протестираха и в Лондон с искане да се спрат бомбардировките и да се вдигне блокадата от Ивицата Газа.

 

Част от демонстрантите се събраха пред резиденцията на британския премиер на Даунинг стрийт 10, след което се придвижиха до сградата на посолството на Израел в квартала Кенсингтън. Демонстрантите носеха плакати с надписи “Спрете израелските нападения в Газа”, “Освободете Палестина”, “Газа, спрете клането” и развяваха палестински знамена.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване