07/21/14 00:41
(http://e-vestnik.bg/)

Кои банки са „гнили ябълки”? От какво и как да се пази потребителят?

ГЕРБ и ДПС гласуваха на първо четене предложена от БНБ поправка в Наказателния кодекс, която предвижда затвор от 2 до 5 години за онзи, който разпространява „сведения за банки”, които създават „смут и страх”. Целият текст е цитиран многократно, тук е подчертана най-спорната част. Практически всякакви сведения, неприятни за една банка, могат да бъдат разтълкувани като създаващи „смут и страх”.

Бойко Борисов даде заден ход, като видя, че има негативна реакция за този закон и не се знае дали той ще мине на второ четене. Следващите редове с новата поправка в закона, могат да се разтълкуват като престъпление.

Най-напред, тихомълком мнозинството на ГЕРБ в предишния парламент, със съдействието на сините и ДСБ прие през 2011 г. друг закон, който предвижда тежки глоби за медии или физически лица, които разпространяват „невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.” (чл. 152а Закона за кредитните институции, ДВ, бр. 105 от 2011 г.)

Глобите започват от 2000 до 10 000 лева за физическо лице. Ако нарушението е извършено чрез медии – от 5000 до 20 000 лева – тоест, ако един финансист даде интервю за състоянието на някоя банка, могат да го глобят с толкова.
И накрая – самият издател (юридическо лице) може да бъде глобен от 20 000 до 150 000 лева.

След приемането на този закон

нито едно име на банка не се появи в медии,

не се цитира по телевизия, дори и най-големи безобразия да са ставали в банките. Когато някой в студио се опита да каже име на банка, веднага е прекъсван от водещия. В новини и коментарни предавания се говори за „една банка” и др. подобни.
Единственото голямо изключение в последните 3 години беше медийната кампания на вестниците под контрола на Пеевски „Монитор”, „Телеграф”, „Уикенд”, „Всеки ден”, които в продължение на 2 седмици писаха за Корпоративна търговска банка неща, някои от които публикувани година по-рано във в. „Капитал” – че се източва с кредити към фирми на Цветан Василев. Така създадоха паника. Кампанията на тези вестници, подпомогната от действията на прокуратурата, също преекспонирани в медиите, както и на БНБ, накара хората да се наредят на опашка да си теглят парите и така се получи банковата криза.
Но никой не повдига въпроса за глоба или разследване на престъпления за съзнателно създаване на паника и страх. В този случай главният прокурор Цацаров трябва да се арестува сам.

Няколко български банки, бяха наречени „гнили ябълки” в грамата на американския посланик Джон Байърли през 2005 г. Когато сайтът „Бивол” публикува тази грама от „Уикилийкс”, нито един от вестниците или телевизиите не споменаха имената на тези банки. И досега много читатели не знаят кои са тези банки и защо са наречени така, въпреки че информацията беше пусната в някои сайтове в интернет, освен „Бивол”.

Ето какво пише в онази грама, излязла на бял свят благодарение на „Уикилийкс”:

„ …Сред 32-те регистрирани банки, има около седем-осем, чиито практики непрекъснато се цитират като съмнителни или мътни, наливащи средства за известни престъпници в схеми за пране на пари и свързано с тях отпускане на кредити. Централната банка (БНБ) и управляващите тази банка знаят за тях и твърдят, че се стараят да ги изчистят.

4. (SBU) Главните проблеми на българските банки включват

пране на пари от български и чужди престъпници

и свързаното с него отпускане на заеми. Предишното притеснение за непрозрачна собственост до голяма степен беше разрешено от законодателство, ограничаващо многобройните офшорки, регистрирани като банкови акционери, законодателство, което освен това консолидира собствеността върху банките. Обаче, отпускането на кредити, свързано с пране на пари, продължава да бъде проблем при някои банки тъй като собствениците им наливат пари в свързани ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване