07/21/14 07:38
(http://www.klassa.bg/)

Командирът на „Аполо 11” първи стъпва на Луната

 45 години – толкова време се изтърколи, откакто астронавтът Нийл Армстронг стъпи на Луната на 21 юли 1969-а. Тогава изрече и превърналата се в афоризъм фраза „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството”.

 

Днес Армстронг вече го няма (почина преди две години, току-що навършил 82), но всички, които мечтаят за пътешествие до Луната, вдигат наздравица в негова чест.

 

През 1969-а той е в разцвета на силите си – на 38 години,  пълен с амбиции и военни отличия. Напредва в кариерата като пилот на изтребител и ветеран от войната в Корея през 1950 г. Малката му крачка по пътя към Луната е на 17 септември 1962-а, когато го избират за астронавт от НАСА в Астронавтска група №2. Цивилните в тази група са само двама и той е един от тях (другият е Елиът Сий) в тази селекция.  Армстронг

 

лети за първи път в Космоса на борда на „Джемини 8”

 

на 16 март 1966 г. Полетът е драматичен и за малко не приключва фатално. Корабът се скачва на околоземна орбита с безпилотен обект - първи подобен експеримент в историята на космонавтиката. След скачването „Джемини” започва да се върти бързо около оста си и започва да губи височина. Армстронг разделя двата кораба, но при повторното скачване проблемът се засилва. По това време в централата на НАСА в Хюстън инженерите откриват неизправност в един от двигателите на „Джемини”. С тяхна помощ Нийл успява да стабилизира кораба и да осъществи набелязаните от програмата на полета цели. Поради силния стрес, на който са подложени астронавтите, е решено полетът да бъде прекратен след 10 часа и 41 мин. Поради промените в орбитата „Джемини 8” се приводнява на много голямо разстояние от разчетената точка. В издирването на капсулата участват 9655 военослужещи, 96 самолета и хеликоптера и 16 кораба.

 

Тези перипетии обаче не отказват Нийл от летенето и на 5 април 1967-а той е сред 17-те астронавти, извикани при отговорния директор по екипажите в НАСА Доналд Слейтън. На тази среща става ясно, че

 

именно тези 17 ще осъществят лунната програма

 

на космическата агенция. На Армстронг е поверено командването на дублиращия екипаж на „Аполо 8” и на основния на „Аполо 11”. На 14 април 1969-а на пресконференция, ръководството на НАСА оповестява решението си кацането на Луната да се осъществи по време на полета на „Аполо 11” и неговият командир Нийл Армстронг да стане първият човек в света, стъпил на лунната повърхност. На 16 юли 1969-а „Аполо 11” е в небето. Четири денонощия по-късно е достигната окололунна орбита. На 21 юли в 2 часа, 56 минути и 20 секунди Нийл Армстрог излиза от космическия кораб и се спуска на лунната повърхност. Малко след него на земния сателит стъпва и Едуин Олдрин-младши. Третият член на екипажа Майкъл Колинз остава в кораба. Армстронг и Олдрин събират образци и монтират телевизионна камера. След това астронавтите забиват знамето на САЩ. Преди полета Конгресът е отхвърлил предложението на НАСА вместо националния флаг на Луната да бъде развят този на ООН. Веднага след революционната стъпка астронавтите се свързват лично с президента Никсън, който провежда двeминутен разговор с тях. Преди да се приберат в кораба, смелчаците монтират на лунния модул табелка с карта на Земята и надпис: „Тук хората от Земята за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. Дойдохме с мир от името на цялото човечество.” Следват подписите на тримата астронавти и на президента Никсън.

 

След завръщането на Земята Конгресът на САЩ учредява нова държавна награда. На 16 септември тримата от екипажа на „Аполо 11” получават почетен медал.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване